Država kriva što nema Pejpala

Od izbijanja svetske krize do sada, informatički sektor Srbije zabeležio je pad od čak 45 odsto, a samo ove godine od pet procenata u odnosu na prethodnu.

Srbija

Izvor: Danas

Subota, 10.09.2011.

00:08

Default images

"Dok je tržište IT-a ranije vredelo 540 miliona evra, danas vredi samo 400 miliona", upozorava Veselin Jevrosimović, vlasnik Komtrejda.

Prema njegovim rečima, činjenica je da ce ceo region pogođen krizom, ali je Srbija dodatno ugrožena time što ima veliku tehničku zaostalost u odnosu na druge zemlje.

Jevrosimović navodi da je "informatičko tržište Mađarske danas veliko kao celo tržište nekadašnje Jugoslavije. Kada bismo rasli stopom od 20 odsto godišnje, 2017. godine bismo bili tek na nivou od 40 odsto njihovog tržišta". "Mi moramo da gledamo kako da preskočimo taj zaostatak, ali problem u Srbiji je to što za razliku od Amerike u kojoj se inovacije primenjuju odmah, u Srbiji se čeka 10 godina sa primenom, dok se ne vidi kako su se pokazale u drugim zemljama. Na taj način, tehnologija koja se primenjuje ovde, uvek je zastarela", istakao je on.

On je naglasio da je u poslednjih pet godina u Srbiji dodato dva miliona kompjutera, od čega se 60 odsto odnosi na domaćinstva, a 40 odsto na preduzeća, "što ukazuje na to da je privreda u padu“, pošto nas i ovaj pokazatelj stavlja iza regiona u kojem je privreda više napredovala po implementaciji IT-a.

Još jedan indikator našeg zaostatka je to što se po Jevrosimoviću u Srbiji godišnje za informacione tehnologije izdvaja samo 60 evra po glavi stanovnika, dok je u Hrvatskoj ta suma 250 evra, u Sloveniji 350, a u Francuskoj čak 800 evra i više.

"Rast ulaganja u IT od samo tri odsto donosi rast BDP-a od jedan procenat. To znači da bi investiranje države u IT od 15 miliona evra dovelo do skoka BDP-a Srbije od 300 miliona evra", istakao je Jevrosimović navodeći da su to rezultati analize skandinavskih zemalja.
Jevrosimović je kritikovao državu i zbog toga što nije dovela Pejpal, najrasprostranjeniji globalni sistem za plaćanje preko Interneta u Srbiju, ocenivši da je to "veliki kiks države“, s obzirom da je Srbija jedna od pet zemalja sveta u kojima ovaj sistem ne funkcioniše, što znatno otežava plaćanje preko Interneta.

"Probajte da kupite knjigu preko Amazona. Ne samo što ćete potrošiti 10 dana na carinsku proceduru, već će vas knjiga na kraju izaći tri do četiri puta više nego što ste je originalno platili", rekao je Jevrosimović.

On je dodao da je tržište softvera u Srbiji vredno 100 miliona evra godišnje, od čega se polovina odnosi na razvojni softver, od čega je opet polovina, odnosno 25 miliona evra u „sivoj zoni“.

Preostalih 50 miliona evra odnosi se na licencni softver, naglasio je ovaj biznismen, dodavši da se srpski programi prodaju u celom svetu i da su rešenja njegove kompanije implementirana u Beloj kući, Diznivorldu i IBM-u, između ostalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: