Bajatović ostaje, Srbijagas duguje

U Srbiji neće biti pojeftinjenja gasa do kraja ove godine a najverovatnije ni u sledećoj, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

14:33

Default images

Bajatović je podsetio da cena gasa zavisi od cene nafte na svetskom tržištu.

On je napomenuo da je cena gasa u Srbiji za domaćinstva među najnižima u Evropi i da nižu cenu gasa u regionu ima samo Rumunija koja ima znatne količine domaćeg gasa i nije uvozno zavisna kao Srbija.

Bajatović je najavio mogućnost potpisavanja dugoročnog ugovora o isporuci gasa sa Gaspromom kojim bi Srbija dobijala gas jeftiniji za 15 odsto. To pitanje je pokrenuto prilikom razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom prilikom njegove nedavne posete Beogradu.

To bi bio gas koji bismo dobijali po trenutno najbolje mogućim uslovima ali o tome konačnu odluku treba da donese Vlada Srbije.

Govoreći o cenama gasa Bajatović je rekao da je nabavna cena tog energenta sa troškovima dopreme bez troškova poslovanja Srbijagasa u avgustu ove godine iznosila 34,3 dinara po metru kubnom a da je prosečna cena za tarifne kupce 30,7 dinara po metru kubnom.

Pritom je nabavna cena uvoznog gasa u avgustu bila 38,4 dinara po metru kubnom, rekao je on i dodao da Srbijagas na osnovu toga ima čist gubitak od osam dinara po metru kubnom.

Najavljeno poskupljenje gasa od 10 dosto za domaćinstva nije realno, rekao je on i dodao da je to poskupljenje daleko ispod tržišne cene kao i da neće drastično uticati na poboljšanje poslovanja Srbijagasa.

Broj domaćinstava koja troše prirodni gas u Srbiji je, prema njegovim rečima, povećan sa 65.000 na 72.000 domaćinstava, ali je potrošnja zadržana otprilike na istom nivou.

Od 2008. do danas povećan je broj korisnika gasa za oko 11 odsto odnosno sa 67.717 kupaca na 75.166, dodao je Bajatović.

Govoreći o zaposlenima u Srbijagasu on je naveo da je od 2009. zaposleno novih 16 radnika i dodao da ih je trenutno 1.126.

Ostajem direktor, previše sam započeo

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je potvrdio da će se odreći funkcije narodnog poslanika u Skupštini Srbije i zadržati mesto čelnog čoveka Srbijagasa, čime će ispoštovati odluku Ustavnog suda Srbije o nespojivosti funkcija. "Suviše toga sam započeo u ovom javnom preduzeću da bih sada sve napustio. Mandat poslanika vratiću po predviđenoj proceduri, pošto sam ujedno i predsednik Odbora za bezbednost republičkog parlamenta", rekao je Bajatović.

Bajatović je rekao da nema drugih javnih funkcija i da zbog toga nema čega više da se odrekne. Odluka Ustavnog suda o nespojivosti funkcija stupila je juče na snagu.

Ustavni sud je proglasio neustavnom odredbu kojom je neposredno izabranim funkcionerima bilo dopušteno da obavljaju više funkcija, bez provere Agencije za borbu protiv korupcije da li su u sukobu interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: