Beograd: Kvadrat ide i za 3.000 EUR

Investitori u Srbiji su konačno shvatili da je „zlatno doba“ u prodaji kvadrata po paprenim cenama prošlost, koja se verovatno nikada više neće ponoviti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

00:09

Default images

Svoje početne kalkulacije sada svode na razumnu meru. Zato je i dalje ponuda na tržištu nekretnina veća od tražnje.

I dok se u agencijama za promet nekretnina već mesecima žale na dramatično mali broj kupoprodaja, većina investitora ne može ni da nastavi izgradnju započetih kvadrata, u Belvilu i Građevinskoj direkciji Srbije tvrde da posao ide odlično.

"Od ukupnog broja izgrađenih stanova u naselju Belvil, kupcima je trenutno na raspolaganju oko 20 odsto nekretnina svrstanih u 23 različite strukture, od jednosobnih do četvorosobnih", kaže Miloš Stanojević, izvršni direktor prodaje u preduzeću „Blok 67“. On navodi da se stanovi čija površina premašuje 90 kvadrata prodaju se po neto ceni od 1.600 evra po kvadratnom metru uz dodatne pogodnosti.

"Iz našeg iskustva ne primećujemo pad tražnje. Preciznije, u poslednja četiri meseca Belvil je zabeležio rast prodaje od 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutna tržišna situacija danas samo usmerava kupca da očekuje veći kvalitet za uložena sredstva", dodaje Stanojević.

Na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović“ Građevinska direkcija Srbije je do sada sklopila oko 980 kupoprodajnih ugovora, koji su overeni u sudu i za koje je uplaćena kapara ili su isplaćeni u celosti, dok je još oko 400 stanova rezervisano, od ukupno 1.800 nekretnina ponuđenih u ovoj fazi gradnje.

"Postoji interesovanje za sve tipove stanova, ali je najveće za jednoiposobne i dvosobne, jer su naši kupci uglavnom kreditni", tvrde u Direkciji.

Cena kvadrata od 1.250 do 1.290 evra sa PDV određena je Zakonom o pomoći građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize. Imajući u vidu da su ovo niskoprofitni stanovi, formirana cena je najniža moguća s obzirom na kvalitet gradnje.

U stambeno-poslovnom kompleksu Koling na Dedinju, na jednoj od najatraktivnijih lokacija, trenutno se grade stanovi čija površina premašuje 200 kvadrata. Investitoru ne pada na pamet da nekretnine pregrađuje, kako bi lakše prodao manje stambene jedinice, jer tvrdi da ima klijente kojima baš ponuđena kvadratura i odgovora. Ali cena doskora nije.

Jer, stanovi na ovoj lokaciji koštali su od 4.000 do 5.000 evra po kvadratu, a sada se prodaju u proseku za 3.000 evra. Rok za useljenje ovih stanova bio je kraj 2010. godine, ali su radovi bili obustavljeni i pre desetak dana su nastavljeni. Kupci su uglavnom srpski državljani koji imaju firme u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: