Teško do posla u šestoj deceniji

Privatizacija je u prošloj godini bez posla ostavila 11.753 žena i muškaraca koji su ušli u šestu deceniju života.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

00:07

Default images

Prema poslednjim podacima Ministarstva rada i socijalne politike, najviše ih je u Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Leskovcu, Čačku...

Tako su se ovi radnici pridružili svojoj generaciji koja je već godinama na birou, pa zajedno čine spisak od bezmalo 100.000 imena. Da loše privatizacije u Srbiji i dalje uzimaju danak, upozoravaju i sindikalci.

"Čak 38 odsto privatizacija je do sada poništeno", kaže Ranka Savić, predsednica Acocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, i dodaje da "samim tim što se svaka četvrta pokazala neuspešnom, ne iznenađuje broj radnika koji su istrpeli direktne posledice. A najveći broj 'žrtava' je upravo među starijima od 55 godina".

Ipak, u ovom sindikatu uočavaju i blagi pomak nabolje. "Sve je više poslodavaca koji upravo traže da zaposle 'ljude u godinama' jer su uvideli da oni imaju svoje mesto u ekonomiji", dodaje Savićeva.

Ona navodi da se "pokazalo da kompanije ne mogu lako da funkcionišu ako nemaju i radnike sa iskustvom. Sada se, čak, obraćaju sindikatima i traže da ih povežemo sa radnicima koji su ostali bez posla zbog loših privatizacija jer smatraju da će njihov staž od 20 godina biti svima od koristi".

"Naravno, u pitanju je tek blagi trend. Nažalost, i dalje je najveći broj iz ove generacije ostao bez druge šanse. Većina ih je uzela otpremnine, potrošila ih, a sada, u beznađu, čekaju penziju", kosnatuje Ranka Savić.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da trenutno na novi posao beznadežno čeka 98.026 starijih od 55 godina. A ako je suditi prema analizama Republičkog zavoda za statistiku, petina će ga dobiti tek za sedam godina. Oni sa visokim obrazovanjem i mnogo sreće zaposliće se za nepunih mesec dana. A takvih, kaže statistika, svega je 2,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: