Italijani bi da nam izgrade metro

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da je Italija važan partner Srbije u političkom i ekonomskom smislu.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 07.09.2011.

20:19

Default images

Cvetković je naglasio da će Poslovni forum Srbija-Italija, koji se održava u četvrtak, otvoriti nove mogućnosti širenja i ekonomske saradnje.

On je na sastanku sa ministrom za ekonomski razvoj Italije Paolom Romanijem rekao da se dosadašnje investicije italijanskih kompanija poput Benetona uspešno realizuju, kao i da Srbija pridaje posebnu pažnju realizaciji strateškog sporazuma sa Fijatom.

Italijanski privrednici i investitori ispuniće obećanja i nastaviće sa ulaganjima u tekstilnu, mašinsku i automobilsku industriju, kao i u energetiku u Srbiji, uprkos finansijskoj krizi u svetu i unutrašnjim problemima u Italiji, poručio je Romani.

"Mi nastavljamo uspešnu saradnju dve zemlje i nastavljamo investicije italijanskih preduzeća u Srbiji", istakao je on i dodao da je sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem razgovarao o investicijama Fijata u Srbiji, planovima za izgradnju nekoliko hidro-centrala na Drini, koje će većinom proizvoditi električnu energiju za izvoz u Italiju.

Romani je rekao da je večeras i premijeru Mirku Cvetkoviću preneo garancije o zainteresovanosti italijanskih preduzeća za učešće u izgradnji beogradskog metroa.

Ćirić je istakao da je poseta Romanija vrlo značajna za Srbiju, odajući priznanje italijanskoj vladi što je poslala svog predstavnika u Srbiju sa porukama da nastavlja investicije, pogotovo u ovom teškom trenutku za Italiju, koja se suočava sa krizom. To dovoljno pokazuje koliki značaj Italija pridaje saradnji sa Srbijom, istakao je on i dodao da je to dokaz da su izuzetno dobri politički odnosi potpomognuti dobrom ekonomskom saradnjom dve zemlje.

"Razgovarali smo i o već realizovanim italijanskim investicijama kao što su Fijat i Beneton, ali je još važniji bio razgovor o novoj potencijalno velikoj investiciji", rekao je Ćirić.

Inače, Italija je najznačajniji spoljnotrovinski parner Srbije, a robna razmena u prvih sedam meseci 2011. godine bila je 1,765 milijardi dolara ili za 23,2 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS). Prema procenama PKS-a, robna razmena Srbije i Italije do kraja 2011. godine mogla bi da bude tri milijarde dolara.

Iz Srbije je u prvih sedam meseci ove godine u Italiju izvezeno robe u vrednosti od 824,7 miliona dolara, dok je uvoz iz Italije bio 940,3 miliona dolara. U periodu januar-jul 2011. godine pokrivenost uvoza izvozom, bila je 87,7 odsto što je za 12,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Italija je u poslednjih 20 godina među prve tri zemlje kada je u pitanju plasman srpskih roba, i 2010. godine izvoz na italijansko tržište je bio 22,4 odsto ukupnog izvoza Srbije na tržište Evropske unije (EU) ili 12,3 odsto ukupnog izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: