Vlada ponovo zapošljava stručnjake

Ministarstva ekologije, finansija i ekonomije otvorila su nove konkurse za zapošljavanje, iako je Vlada Srbije kao jedan od ciljeva proklamovala efikasnost.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

15:57

Default images

Vladinoj službi za upravljanje kadrovima ne znaju da li su to nova radna mesta, a većinu zapošljavanja pravdaju - evrointegracijama.

Međunarodni monetarni fond nam je rekao da otpuštanja nisu nužna, a to je Vlada Srbije razumela kao dozvolu za nova zapošljavanja.

Misija MMFa maltene nije ni sletela u Vašington, a na sajtu vladine Službe za upravljanje kadrovima osvanuli su oglasi ministarstava ekologije, finansija i ekonomije.

Prednjači ministarstvo Olivera Dulića koje otvara 29 novih radnih mesta.

Državni sekretar u ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i rudarstva Nemanja Komazec objašnjava da nije u pitanju zapošljavanje novih funkcionara, već novih stručnjaka.

"To su po novoj sistematizaciji koja je urađena posle rekonstrukcije vlade - to su nova radna mesta, radi se o novim izvršiocima, dakle službenicima, stručnjacima, a ne o funkcionerima. Predizborno zapošljavanje podrazumeva zapošljavanje funkcionera, a ovo je zapošljavanje stručnjaka koji treba da rade nove poslove", naveo je Komazec. U najvećem konkursu od početka godine, ministarstvo ekologije traži 17 savetnika, pet mlađih savetnika, četiri mlađa savetnika pripravnika. Za njihove plate mesečno će se izdvajati oko milion i 400 hiljada dinara.

"U odnosu na ukupni broj zaposlenih i ono što se isplaćuje za plate, ovo je nekih 10 posto ili nešto manje u odnosu na one plate što je ministarstvo do sada isplaćivalo", navodi Komazec.

Jasmina Damnjanović iz Službe za upravljanje kadrovima kaže da se nova zapošljavanja sprovode isključivo za potrebe procesa evrointegracija.

"Postojala je obaveza za jedan broj organa da moraju da uspostave nove organizacione sturkture, pojavljuju se novi poslovi koji nisu do sada rađeni", navode Damnjanović.

Vlada je za upravljanje kadrovima pre šest godina osnovala Službu u koju je zaposlila 36 ljudi. Žele da postanu moderna služba za ljudske resurse ali ne mogu da kažu kakva se to nova državna radna mesta otvaraju.

"Ja ne mogu da vam kažem da li se radi o novim radnim mestima ili se radi o nekim radnim mestima gde je neko radio i otišao. Jer državna uprava je jedan živ mehanizam", rekla je Damnjanović. Prema evidenciji ove službe, broj zaposlenih u državnoj administraciji u julu je iznosio tačno 24 hiljade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: