MMF: Zakoni ili ništa od aranžmana

Odobrenje aranžmana sa MMF biće odloženo ukoliko Skuština do kraja septembra ne usvoji zakon o restituciji i rebalans budžeta za 2011, kaže Albert Jeger.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 07.09.2011.

15:33

Default images

"Ukoliko bilo koji od dva koraka ne bude sproveden, odobrenje aranžmana vrednog milijardu evra će biti odloženo", poručio je šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju.

On je istakao da je još „prerano" za odgovor na pitanje da li će u tom slučaju aranžman iz predostrožnosti propasti ili će samo biti odložen dok se i ta dva uslova ne ispune.

"To će zavisiti od uzroka i dužine odlaganja. Ukoliko je, na primer, odlaganje značajno, neke mere u okviru programa bi morale da budu predmet novih pregovora, a ovo bi moglo da uzrokuje nova odlaganja i neizvesnosti u smislu da li je dogovor moguće postići", upozorio je Jeger. Jeger je rekao da Vlada Srbije mora da se drži fiskalnih pravila "iako postoje teškoće da se postignu zacrtani fiskalni ciljevi". Prema njegovim rečima, ako se ništa ne preduzme deficit budžeta za 2011. bio bi za oko 30 milijardi dinara veći od planiranog, a bez promena u budžetskoj politici, taj manjak bi se u 2012. povećao za čak 90 milijardi dinara.

"Delimično je to posledica Zakona o decentralizaciji. To su velike rupe u budžetu. Dogovoreni program predvidja da se rebalansom budžeta uglavnom smanje kapitalni izdaci, sredstva za nabavku roba i usluga i subvencije", rekao je Jeger.

On je istakao da su i u 2012. neophodna velika smanjenje budžetskih troškova, koja će delom ponovo obuhvatiti kapitalna izdvajanja, a moraće značajno da se smanje troškovi za pozajmice i subvencije.

"Generalno, centralna vlast moraće da ponese dosta tereta i biće teško napraviti budžet za sledeću godinu", rekao je Jeger.

On je ukazao da ne postoje garancije da će Vlada Srbije ispuniti sve što je dogovoreno, ali je dodao da ne postoji ni prostor za drugačije delovanje.

"Imala program sa MMF-om ili ne, Vlada će morati da živi u relativno skučenom prostoru", precizirao je Jeger.

On je ocenio da u Srbiji "situacija nije sjajna".

"Bliže se izbori, a ključni igrači nisu željni strukturnih reformi", zaključio je šef misije MMF-a za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: