U Čačku grade 100 jeftinih stanova

Oko 100 stanova biće izgrađeno u Čačku, a prodavaće se ili davati u zakup po cenama i do 50 odsto nižim od tržišne, najavljuju u gradskoj upravi.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 07.09.2011.

15:18

Default images

Krediti će biti na 20 godina uz kamatu od četiri odsto, a prvih pet godina ratu plaća država

Lokacija na kojoj bi trebalo da budu izgrađene nove zgrade je, kako saznajemo, Knićaninova ulica u naselju Ljubić kej. Prema pravilima konkursa Razvojne banke Saveta Evrope, useljenje u novoizgrađene stanove nije predviđeno za socijalno ugrožene kategorije, već za porodice koje nemaju stan u svom vlasništvu, ali su sposobne da plaćaju stanarinu ili da otplaćuju kredit.
Čačak je jedan od 44 grada u Srbiji koji je posredstvom Ministarstva finansija konkurisao kod Razvojne banke Saveta Evrope, a jedan od 12 koji je dobio novac kojim će se graditi neprofitni stanovi namenjeni porodicama koje nisu rešile stambeno pitanje. U Skupštini Srbije u toku je procedura ratifikacije sporazuma s Razvojnom bankom Saveta Evrope, nakon čega sledi standardna procedura za početak gradnje.

"Površina stanova koji će se graditi trebalo bi da bude od 25 do 75 kvadratnih metara. Trećina stanova biće u vlasništvu grada i davaće se pod zakup, dok je ostatak predviđen za neprofitnu prodaju. Predviđeno je da korisnici stanova budu nosioci stanarskog prava i da istovremeno otplaćuju kredit u narednih 20 godina ", rečeno nam je u lokalnoj upravi.

Imajući u vidu da se radi o subvencionisanom kreditu, prvih pet godina ratu će plaćati resorno ministarstvo, a preostalih 15 godina, uz kamatnu stopu od četiri odsto, servisiraće korisnici stanova.

Osnovna prednost ove vrste subvencionisane gradnje je to što će stanovi imati 30 do 50 odsto nižu cenu od trenutno važeće na tržištu. Ova okolnost bi trebalo da zainteresuje veliki broj, pre svega, mladih bračnih parova koji u ovom trenutku izdvajaju velike svote novca za plaćanje stanarine.

"Za jednoiposoban stan trenutno plaćamo 150 evra. To je ogromna stavka u našem budžetu i jedva uspevamo da pokrijemo mesečne troškove, bez obzira na to što smo zaposleni i supruga i ja. Još nisam upoznat sa detaljima izgradnje ovih stanova, ali ukoliko je istina da bi cena njihovog iznajmljivanja bila barem 30 odsto niža, svakako bismo za to konkurisali. Ipak se još ne bismo usudili da podignemo kredit za kupovinu stana, makar cena kvadrata bila znatno niža od tržišne. Samo se plašim da osnovni kriterijum za useljenje u te stanove ne bude politička pripadnost ili poznanstvo s nekim ko donosi odluku o raspodeli stambenog prostora. U tom slučaju ne bismo imali nikakve šanse", kaže Aleksandar, fakultetski obrazovani Čačanin.
Cena novog stana na Ljubić keju kreće se, kako navode u „Tatalović nekretninama“, oko 800 do 850 evra po kvadratu, dok je cena stare gradnje oko 700 evra. Jednosobni stanovi u ovom naselju izdaju se za sumu od 120 do 150 evra, a oni s većom kvadraturom, u zavisnosti od stepena uređenja, za 150 pa sve do 200 evra.

"ko bi građanin mogao da kupi nov stan za 600 do 650 evra mesečno, to bi svakako bila odlična stvar. Pitanje je samo da li se isplati izgradnja stanova po toj ceni. Međutim, ukoliko iza toga stoji država i ako bi investitor bio oslobođen pojedinih dažbina, poput plaćanja gradskog građevinskog zemljišta ili još nekih nameta koji idu uz datu lokaciju, onda bi to bilo izvodljivo"; kažu u toj agenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: