Galenika štedi 1,5 miliona evra?

Preduzeće "Galenika" posle postavljanja novog menadžmenta u junu ove godine ostvariće uštedu od oko 1,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.09.2011.

13:36

Default images

Predsednik Upravnog odbora tog javnog preduzeća Dejan Backović izjavio je da će ušteda biti ostvarena u periodu od tri meseca, preciznije od 23. juna do 23. septembra ove godine.

Nakon što je propao tender za "Galeniku", zbog neodgovarajući ponuda, nastali su problemi u preduzeću zbog previsokih troškova. Bivši direktor tog preduzeća Nenad Ognjenović i delovi menadžmenta su smenjeni, a Vlada Srbije odlučila je juna ove godine da pruži garanciju za kredit od 70 miliona evra za "Galeniku".

Kako je Backović istakao, štednja je realizovana na svim nivoima - od plata rukovodilaca, smanjenjem koeficijenata, ali i broja ljudi koji rade u upravi pa sve do transportnih troškova prilikom prevoza robe i radnika.

Samo na boljoj organizaciji prevoza radnika sa prevoznicima ušteda je iznela oko 30.000 evra na mesečnom nivou, tvrdi predsednik UO.

Backović je naveo i da je predupredjena nestašica lekova na tržištu, pre svega heparina, proizvodnja teče normalno, a firma je izašla iz blokade.
Dobavljačima je izmiren dug od 2,5 miliona evra, što nije velika suma, ali važno je da je "Galenika" počela da umanjuje svoje obaveze, kazao je Backović.

"Napravili smo novu reorganizaciju, smanjili smo broj direktora, sektora, napravili smo optimalniji i efikasniji način poslovanja. Podigli smo medjusektorsku komunikaciju i komunikaciju direktora", dodao je Backović.

Menadžment je uspeo i da sprovede socijalni program i isplati zaostale otpremnine za 125 radnika, a do kraja godine se očekuje dodatni odlazak radnika u penziju.

Na pitanje, da li su i kako su napravljene uštede i nabavkama, Backović kaže da je ranije ta procedura bila administrativno komplikovanija, a da se sada jednostavno sedne za isti sto sa rukovodiocima iz proizvodnje i prodaje i vidi šta je potrebno da se proizvede, ali i i da li za to postoji tražnja na tržištu.

To je nužno, ističe, kako se ne bi nabavljale sirovine koje nisu potrebne. Backović je kazao da su sve obaveze "Galenike" prema dobavljačima u iznosu od oko 2,5 miliona evra, isplaćene iz prihoda, a ne iz kredita.

"Plaćena nam je avansno roba koju smo prodali u poslednja tri meseca. Nisam želeo da rizikujemo, da se oslonimo na bankarske garancije i da strahujemo od likvidnosti tržišta", napomenuo je Backović i istakao da postoji i velika verovatnoća da se "Galenika" sa "Velefarmom" dogovori oko naplate duga "Galenici".

Backović je istakao da "Velefarm holding" ima sedam firmi, da su sve u blokadi, osim "Velefarm-komerca" čiji je vlasnik jedna švajcarska kompanija, kojoj je dug prebačen na naplatu.

Backović se osvrnuo i na bankrot farmaceutske kuće, "Srbolek", ističući kako veruje da će ta firma iz stečaja naći kupca koji će nastaviti proizvodnju.

"Srbolek je jaka firma koja ima veliku infrastrukturu i kao veledrogerija. Oni imaju šest preparata, a jedan je jako bitan i veoma je oskudan na tržištu a to je nitroglicerin. Bilo bi korisno da "Srbolek" oživi zbog kompletnog stanja na farmaceutskom tržištu, jer je to u interesu gradjana", zaključio je Backović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: