Mrkonjić: Zakon za bolju železnicu

Novi zakon o železnici trebalo bi da omogući efikasnije obavljanje posla u železnici, konkurenciju i integraciju želenice u sitem EU, kaže Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 07.09.2011.

11:15

Default images

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije kaže da se predloženim rešenjima uređuje pristup i korišćenje železničcke infrastrukture, a trebalo bi da omoguće liberalizaciju trižsta. To će, dodao je Mrkonjić, omogućiti konkurenciju i poboljšanje kvaliteta usluga.

Prema rečima ministra, novina zakona je uvođenje nacionalnog programa za infrastrukturu železnice koji donosi vlada.

Predloženim rešenjima, naveo je Mrkonjić, proširena su ovlašćenja Direkcije za železnicu u donošenju podzakonskih propisa za regulisanje železničkog i kombinovanog saobraćaja.

Predviđeno je da Direkcija za železnicu izdaje, suspenduje i oduzima licence o bezbednosti za upravljanje železničkom infrastrukturom.

U njenoj nadležnosti, kako je predloženo, biće i izdavanje, produženje važenja i oduzimanje sertifikata o bezbednosti za prevoz, kao i provera da li se upravljači infrastrukture i železnički prevoznici pridržavaju uslova utvrđenih u njima.

Mrkonjić je podsetio da je aktuelni zakon o železnicama donet 2005. godine, te da je u toku njegove primene ustanovljeno da je neophodno doneti novi zakon kako bi efikasnije bio obavljan železnički saobraćaj.

Poslanici su danas posle jednomesečne letnje pauze nastavili rad, a na vanrednoj sednici, pored Predloga zakona o železnicama, raspravljaju i o predloženom zakonu o patentima i o izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: