Šutanovac: Radnici nisu robovi

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da će ta stranka do kraja godine definisati novu poresku politiku.

Srbija

Izvor: Tanjug, Alo

Sreda, 07.09.2011.

00:12

Default images

On je najavio i da će morati da se definišu nove politike za novo vreme i da će DS morati da izađe s predlogom poreske transformacije, odnosno poreske reforme.

Šutanovac navodi da je potrebno omogućiti da oni koji rade primaju novac i plaćaju porez, ali da "taj novac bude inkasiran na javni način". On dodaje da je poreska politika sada zastarela, loša i destimulativna.

"Pitanje poreske politike je krucijalno - kako za privredu, tako i za građane! Trenutno postoji opšta želja da dođe do modernizacije propisa koji uređuju tu materiju i koji će onemogućiti da se u istom pravnom subjektu neko bogati, a neko jedva preživljava", kaže on. Šutanovac naglašava da "kao što stabilna i jaka država počiva na jakoj privredi, tako se i jaka privreda temelji na zadovoljnim radnicima. Opšte je poznato da postoje kompanije koje prave veliku dobit, a prema radnicima se ponašaju kao robovlasnici. To se mora dovesti u red tako da u skladu sa produktivnošću svi budu zadovoljni".

"Nije tajna i da postoji finansijska nedisciplina, da se zaposlenima uskraćuju prava, ne plaćaju porezi i doprinosi, oštećuju fondovi, a kroz crni dodatak na platu se radničko nezadovoljstvo amortizuje. To mora da se spreči novim propisima", objašnjava on.

Visoki funkcioner DS-a i ministar odbrane je istakao da mora da se ustanovi politika u poljoprivredi kao najvećoj i najperspektivnijoj izvoznoj grani i energetici. Uz to, Srbija mora da se suoči i s problemom korupcije i krajnje je vreme za sistemska rešenja u toj oblasti, smatra Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: