Oštećeni nezadovoljni restitucijom

Naslednici ne mogu apsolutno biti zadovoljni Predlogom zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju budući da on ne predviđa mogućnost sustitucije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.09.2011.

18:48

Default images

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić kaže da bivši vlasnici okupljeni u tu organizaciju još nisu imali uvid u konačan tekst predloženog zakona i da će definitivni sud o njemu dati nakon što budu upoznati sa predloženim rešenjima.

"Na osnovu izjava zvaničnika vidi se da su odustali od supstitucije, da čak ne prihvataju supstituciju za zemljište. Mi u tom slučaju ne možemo apsolutno biti zadovoljni", naglasio je predsednik Mreže. Mreža za restituciju mogla bi, zbog nezadovoljstva predloženim rešenjima, navodi Antić, da se obrati Ustavnom sudu i da pozove građane da ne ulaze u bilo kakvu proceduru kako ne bi dali dodatnu legitimaciju nečemu što će, smatra, "pre ili kasnije pasti".

"Čuli smo da su uvedeni dodatni limiti u smislu koliko se imovine može vratiti, u kojoj vrednosti, odnosno pominje se pola miliona evra kao limit po potražiocu", u nedoumici je Antić.

Međutim, on kao vrlo važno ističe to što je vlada danas usvojila i Predlog zakona o javnoj svojini, ali ga brinu izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama i to "pod izgovorom da treba da bude sprečena diskriminacija".

"Zabrinjavajuće je i nepostojanje želje da se vidi diskriminacija koja danas postoji između onih koji su partijski kontrolisana tela, lokalne samouprave i javna preduzeća, koji koriste bez ikakve naknade (u nekim slučajevima i decenijama) državnu imovinu koja je oduzeta i nas oštećenih", rezigniran je Antić koji upozorava na "loše namere" onih koji su zakon priredili.

Predsednik Mreže boji se novih "prikrivenih ideja", podsećajući da su one bile posebno izražene u vreme kada je predsednik radne grupe za izradu zakona bio Slobodan Ilić, a koje su išle u pravcu da se "ne vrati nikome ništa" i da se "sve svede samo na još jednu otimačinu".

"Trudili smo se da tokom javne rasprave budemo više nego konstruktivni, naše zahteve i primedbe smo ograničili na racionalne i na one koji mogu dovesti do konsenzusa. Odbijanje nekih suštinskih promena nije dobar pravac", siguran je Antić.

Ostavljajući mogućnost za "neke manje promene" u postupcima pred parlamentom, predsednik Mreže, ipak, veruje da "što vlada naumi, poslanici će to i izglasati".

"Nemamo nikakve iluzije da tu postoji neki veliki prostor za drastične promene, mogu čak da se dese promene na gore. Argumentovano smo dali predloge za supstituciju, ali ukoliko neko to izbegava onda tu nema govora o dobroj nameri", smatra Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: