Ulje može biti jeftinije 10 odsto

Cena ulja u Srbiji, prema procenama stručnjaka, mogla bi biti niža za oko 10 odsto ili za oko 15 dinara po litru.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 06.09.2011.

09:53

Default images

Fabrika Vital iz Vrbasa tako prodaje ulje u proseku za 10 dinara manje, odnosno litar će koštati do 129 dinara.

Saradnik Centra za naučno istraživački rad Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kazao je da ima prostora za manju cenu od oko 10 odsto ili 15 dinara, jer je ovogodišnji rod suncokreta dobar, a i cena te kulture je manja od prošlogodišnje.
On je naveo da je pod suncokretom u ovoj godini u Srbiji posejano 174.331 hektara i da se očekuje prinos od 2,4 tone po hektaru što znači da bi trebalo da bude proizvedeno 427.000 tona suncokreta ili za 12,8 odsto više nego 2010. godine.

Stanković je kazao da su uljare u Srbiji ove godine suncokret otkupljivale po ceni od 31,5 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV), a 2010. godine otkupna cena je bila 40 dinara bez PDV-a.

Prema njegovim rečima, litar rafiniranog jestivog ulja sa ambalažom trebalalo bi da košta kao 3,5 kilograma suncokreta.

"Pored Francuske, Srbija ima najkvalitetnije uslove za proizvodnju i jako dobar genetski potencijal suncokreta, a proizvedeno ulje iz te industrijske kulture je izuzetnog kvaliteta", naglasio je Stanković.

On je kazao da je u svetu standard da ulje može nositi oznaku "suncokretovo" ukoliko ima više od 51 odsto suncokreta, dok u Srbiji litar jestivog ulja sadrži više od 90 odsto suncokreta.

Prema rečima Stankovića u Srbiji se prosečno godišnje po stanovniku troši 11,2 litra ulja, dok je prosek u Evropskoj uniji 17,5 litara, a najviše se troši u Italiji - 27 litara.

Fabrika Vital iz Vrbasa će u prodavnicama u Srbiji ulje "vital" prodavati po ceni nižoj u proseku za deset dinara, odnosno litar će da košta do 129 dinara. U saopštenju se navodi da je cena ulja smanjena zbog odličnog ovogodišnjeg roda suncokreta u Srbiji. Vital na tržištu Srbije ima udeo od 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: