Pred zimu poskupljuju i energenti

Građani u Srbiji su počeli da se pripremaju za predstojeću grejnu sezonu, iako je cena ogreva već povećana, a u najavi su nova poskupljenja energenata.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2011.

18:08

Default images

Ugalj i drva su poskupeli za pet do 10 odsto, a očekuje se novo poskupljenje kolubarskog uglja od oktobra, koje bi prema izjavama nadležnih trebalo da iznosi 9,7 odsto.

Tih energenata za sada ima dovoljno na stovarištima, a interesovanje gradjana je veliko i za sada nema listi čekanja, jer se isporuka uglja odvija u roku od dva do pet dana.

Srbijagas je najavio da će cena gasa za domaćinstva u Srbiji od 1. oktobra biti povećana za 10 odsto, a računajući i privredu, prosečno poskupljenje iznosiće 15 odsto.

Poskupljenje gasa prouzrokovaće i više cene centralnog grejanja, najavilo je Udruženja toplana Srbije. Ako gas drastično poskupi i toplane će morati da usaglase cene grejanja da bi mogle da funkcionišu, izjavio je predsednik tog udruženja Milovan Lečić.

Kada je reč o grejanju na struju, ne očekuje se da će ona poskupeti do kraja ove godine, jer je električna energija već jednom poskupela u 2011. i to u martu za oko 13 odsto.

Prema proračunima Agencije za energetiku, najveće troškove za grejanje u predstojećoj zimskoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje i električnu energiju direktno, bez akumulacije, u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje.

Ta domaćinstva će, prema cenama energenata iz aprila, za grejanje stana od 60 kvadrata tokom sezone morati da izdvoje oko 142.000 dinara za lož ulje ili 122.000 dinara za električnu energiju.

Najjeftinije grejanje imaće oni koji koriste termoakumulacione peći (TA) i ugalj. Troškovi grejanja na ugalj, zavisno od vrste uglja, sa uračunatim troškovima prevoza, iznose od 47.400 do 49.100 dinara.

Građani koji za grejanje stana koriste TA peći platiće 41.300 dinara, uz uslov da za akumulaciju tih peći koriste jeftinu noćnu struju.

Domaćinstva koja se greju na prirodni gas moraće da izdvoje 51.000 dinara, oni koji imaju centralno grejanje 60.200 dinara, dok će domaćinstva koja se greju na drva plaćati 62.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: