PKS: Dobrodošli smo kod nesvrstanih

Srpska preduzeća trebalo bi da se uz pomoć države i Privredne komore organizuju tako da mogu da se uključe i u veće investicione projekte u nesvrstanim zemljama

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.09.2011.

16:50

Default images

Savetnik u PKS Zorica Jekić kaže da Srbija i dalje ima veliki ugled među nesvrstanim zemljama i da pokušava na sve načine da se vrati na ta tržišta.

Ona je, ipak, dodala da sadašnji obim, prvenstveno robne razmene, nije ni blizu onom koji je ostvarivan u okviru nekadašnje Jugoslavije.

"Moramo da organizujemo preduzeća da se postepeno osposobljavaju za ulazak na ta tržišta, ali na malo veća vrata. Da osim izvoza pokušamo da se uključujemo i u njihove veće investicione projekte", rekla je Jekićeva. Kako je istakla, mnoge kompanije iz Srbije već rade u nesvrstanim zemljama, ali da bi potpuno mogla da se ponovo uključi na ta tržista srpska privreda mora da "finasijski ojača".

"Svaka od ovih zemalja u prioritetima razvoja ima poljopriveredu, energetiku i građevinarstvo. To su oblasti u kojima smo mi već ranije stekli izvanredne reference, gde nas i dalje zovu da radimo, samo je potrebno da se finasijski osposobimo", rekla je ona.

Jekićeva je istakla da je značajno to što je srpska privreda u poslednjih nekoliko godina počela na ta tržišta da ulazi i sa proizvodima informacionih tehnologija.

Dodala je da su velike mogućnosti poslovanja i u farmaciji, gde je moguća i zajedničke proizvodnje lekova i drugih farmaceutskih proizvoda za kojima u tim zemljama postoji velika potreba.

Napomenula je da privredna saradnja Srbije sa nesvrtanim zemljama nije ni približna onoj iz "zlatnih osamdesetih" godina prošlog veka, kada je devizni prihod bio dve do tri milijarde dolara godišnje.

Najveći obim razmene među nesvrstanim zemljama Srbija ima sa Indijom, rekala je Jekićeva i navela da je u prvih sedam meseci ukupna razmena bila 111 miliona dolara.

Prema njenim rečima, ne može se reći da je to nešto što bi bilo značajnije za srpsku privredu, imajući na umu ogroman spoljniotrgovinski deficit na strani Srbije.

Kao primere kompanija koje uspešno posluju u nesvrstanim zemljama Jekićeva je navela Energoprojekt, Planum i Hidrotehniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: