Javni dug veći za milijardu evra

Javni dug Srbije na kraju juna je iznosio 13,3 milijarde evra, ili 43,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.09.2011.

15:09

Default images

Od početka godine stanje javnog duga je povećano za 1,1 milijardu evra, ili za 1,8 procentnih poena BDP-a, objavila je Narodna banka Srbije.

Gotovo celokupno povećanje odnosi se na povećanje unutrašnjeg javnog duga, dok je spoljni povećan za svega 74,1 milion evra. Povećanje stanja javnog duga je najvećim delom posledica zaduživanja države putem izdavanja dugoročnih dinarskih obveznica.

U skladu s tim, valutna struktura javnog duga u drugom tromesečju se znatno izmenila u korist dinara.

Na kraju juna deo javnog duga u dinarima je iznosio 18,5 odsto, u odnosu na 15,8 odsto u martu, dok se 59,9 odsto odnosilo na evro, uključujući i deo duga indeksiran evrima, a na druge valute i specijalna prava vučenja 21,6 odsto.

I kamatna struktura duga se u junu izmenila u poželjnom pravcu, te tako udeo duga ugovorenog po fiksnim kamatnim stopama na kraju juna iznosi 69,6 odsto, u odnosu na martovskih 67,9 odsto.

Posmatrano kroz učešće javnog duga u BDP-u, tempo zaduživanja države u drugom tromesečju je usporen - udeo javnog duga u BDP-u je povećan za 0,6 procentnih poena i iznosio je 43,7 odsto.

To je ipak najvećim delom posledica rasta BDP-a, budući da je rast javnog duga u nominalnom iznosu i dalje na visokom nivou - država je u drugom tromesečju svoj dug povećala za 590,9 miliona evra, u odnosu na 539,1 milion evra u prvom tromesečju.

Javni dug po osnovu prodatih državnih hartija od vrednosti povećan je u drugom tromesečju za 54,3 milijarde dinara i na kraju juna je iznosio 304,9 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: