Kolubara poslovala u plusu u 2011.

Rudarski basen (RB) Kolubara u prvoj polovini ove godine poslovao je pozitivno, kaže direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.09.2011.

14:54

Default images

On je izrazio očekivanje da će Kolubara 2011. godinu završiti sa dobitkom, kao i prošle godine kada je dobit iznosila dva miliona evra.

RB Kolubara je za osam meseci ove godine prebacila plan proizvodnje uglja i otkrivke za oko sedam odsto, s obzirom da je proizvedeno oko 1,3 miliona tona uglja više od plana, naveo je direktor.

Ćeran je rekao da je to preduzeće prethodne dve godine završilo sa dobitkom od oko dva miliona evra godišnje, a da je postignut još povoljniji rezultat iz poslovnih odnosa, što je pravo merilo uspešnosti rada firme, koji je iznosio 20 miliona evra.

Taj poslovni uspeh rezultat je nižih troškova i ušteda, gde god je to moguće, objasnio je Ćeran i naveo da su troškovi za mehanizaciju sada 80 odsto niži u odnosu na prethodne godine, a da su smanjeni i troškovi održavanja za oko 15 miliona evra godišnje.

Puno je postignuto i po pitanju promene dugogodišnje prakse vezane za prodaju uglja za široku potrošnju jer su, kako je objasnio, u poslednje dve godine korigovane cene kolubarskog uglja za široku potrošnju.

Zahvaljujući tome prihodi su povećani za više od deset miliona evra godišnje, kazao je Ćeran i dodao da je cena po kojoj je Kolubara prodavala ugalj dugo godina bila nerealno niska, što je stvaralo prostor za visoke marže trgovaca ugljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: