I ove zime sa dve zimske gume

Vozači u Srbiji i ove godine moći će da koriste samo dve zimske gume, umesto ranije propisana četiri zimska pneumatika

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2011.

10:17

Default images

Ipak, oni koji nemaju ni dve potrebne gume trebalo bi što pre da ih nabave jer se očekuje novo poskupljenje, a proizvođači najavljuju i moguće nestašice.

Ministar policije Ivica Dačić najavio je da će i ove godine vozačima biti omogućeno da voze sa samo dve zimske gume, a u Ministarstvu infrastrukture tvrde da bi već naredne zime vozači morali da imaju sve četiri zimske gume.

Cene guma su od 3.400 do 11.500 dinara, u zavisnosti od proizvođača i veličine. Međutim, prodavci očekuju da bi uskoro moglo doći do poskupljenja. U firmi „GP autošop" kažu da bi gume mogle poskupeti pet do osam odsto.

"Cene skaču zbog poskupljenja kaučuka, a pošto je to berzanska roba, onda mu cena stalno varira", kaže Saša Luković iz „GP autošopa".

Za jedan par guma vozači će ove godine morati da izdvoje najmanje 6.800 dinara, a ukoliko dođe do poskupljenja, trebaće im 500 dinara više. Za luksuznije automobile dve gume koštaju i do 23.000 dinara, a nakon poskupljenja koštaće još 2.000 više. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ipak kaže da bi najbolje bilo imati sve četiri zimske gume na vozilu zbog sigurnosti vozača.

"Letnja guma se na zimskim temperaturama suviše stegne pa nema dobro prianjanje. To stvara problem prilikom kočenja". objašnjava Okanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: