Ćirić: Srpska privreda u “makazama“

Ministarstva ekonomije i finansija će predložiti vladi uredbu koja bi trebalo da obezbedi da se utvrde jasni rokovi plaćanja svih državnih organa i institucija.

Srbija

Izvor: Tanjug, Novosti

Ponedeljak, 05.09.2011.

09:43

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je najavio i da će biti predložene i kazne za one koji te rokove ne poštuju.

On je kazao da su potrošena sredstva za subvencije na kredite za likvidnost i investicije planirana budžetom za ovu godinu.

“Jedino rešenje koje je trenutno moguće primeniti nalazi se kod NBS. Ona bi smanjenjem obavezne rezerve poslovnim bankama za određene plasmane značajno, s jedne strane, pojeftinila kredite privredi, odnosno omogućila bi, s druge strane, povećanje likvidnosti. Naravno, smanjenje ove obaveze banaka važilo bi samo ograničeno, pre svega, za izvozno orijentisanu privredu", rekao je Ćirić.

On je kazao da se privreda sada nalazi u nekoj vrsti "makaza".

"Imamo pretnju sve veće nelikvidnosti privrede koja rezultira gubitkom radnih mesta u privatnom sektoru. Ako se poradi na poboljšanju likvidnosti privrede, a to se može postići i povoljnijim plasmanima, ona će dobijanjem finansijske injekcije obezbediti nove poslove i nova radna mesta", smatra Ćirić.

On je rekao da je u toku reforma javnih preduzeća i da se radi na njihovoj korporatizaciji, dok će Agencija za privatizaciju ubrzano raditi na čišćenju situacije kod državnih firmi, odnosno onih kompanija koje su, posle neuspelih privatizacija, prešle u vlasništvo države.

"Sada se procenjuje koje su od tih firmi zdrave da prežive i, u dogledno vreme, potraže nove strateške partnere, a koje će morati u likvidaciju", kazao je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: