Hrvati pretnjama na srpsku lavandu

Izvozni posao jedine laboratorije za kulturu tkiva na Balkanu, izvoz sadnica lavande za Hrvatsku, je propao.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.09.2011.

20:43

Default images

Posle priloga na našoj televiziji od pre nekoliko meseci, hrvatski mediji su preuzeli vest kako će se lavanda uvoziti iz Srbije.

Nedugo zatim usledile su nacionalističke pretnje likvidacijom vlasniku firme koja je uvozila lavandu iz Srbije, tako da je isporuka otkazana.

Profesor Doktor Ivo Đinović, poznati selekcionar povrća iz Velike Plane je trenutno zaokupiran semenskom proizvodnjom paprike sorte slonovo uvo. Dve trećine semena ove srpske paprike će biti izvezeno za Makedoniju, Rumuniju i Španiju a svega jedna trećina će se prodati u Srbiji.

Međutim nisu sva tržišta otvorena prema sprkim proizvodima. Više stotina hiljada sadnica lavande, proizvedene najsavremenijim biotehnologijama, namenjene za izvoz u Hrvatsku, ostale su u Srbiji jer - su proizvedene u Srbiji.

Posle priloga na našoj televiziji u kojoj smo objavili priču o srpskom proizvodu koji se izvozi za Hrvatsku - informaciju su preuzeli tamošnji mediji koji su sa jakom dozom nacionalizma izveštavali o tome kako Hrvatska uvozi lavandu iz Srbije.

"Posle toga, firmi koja je uvozila su počeli da stižu preteći mejlovi da brukaju Hrvatsku i ceo dogovor je propao", kaže Đinović.

Zapravo - Hrvatska nije uvozila lavandu nego sadnice od kojih je trebalo da proizvede svoju lavandu koju bi zatim izvozila za evropske zemlje. Ali i da je kupovala lanvadu - jedina mana bi joj bila zemlja porekla.

Profesor Đinović je razočaran ovakvim razvojem situacije i kako sam kaže "lavanda nije ni hrvatska ni srpska - nego je samo lavanda. Ne razumem da se neko u ovom dobu tako ponaša - mi kupujemo toliko hrvatskih proizvoda, i niko ne pravi problem oko toga".

U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih firmi , u Hrvatskoj samo nekoliko srpskih i to sa poteškoćama. U Srbiju ulaze na stotine hrvatskih proizvoda od čokolada do vojne i policijske opreme - u Hrvatskoj jedva da ima srpskih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: