Nema mora, imamo pomorsku agenciju

Predlog zakona o pomorskoj plovidbi, koji je Vlada usvojila iako Srbija nema more, predviđa osnivanje nezavisnog tela koji će ispitivati pomorske nesreće.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2011.

15:26

Default images

Predlogom zakona o pomorskoj plovidbi, koji bi hitno trebalo da bude usvojen u Skupštini, predviđeno je osnivanje organa koji će se baviti utvrđivanjem uzroka pomorskih nezgoda, a još nije poznato koliko će to novo telo koštati građane Srbije, kao ni ko će u njemu sedeti.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga zakona o pomorskoj plovidbi, to pitanje biće rešeno donošenjem posebnog propisa.

Iako je “Blic nedelje” uredno poslao dopis nadležnom Ministarstvu za infrastrukturu još pre nekoliko dana, nismo dobili odgovor na pitanje zašto se osniva još jedno telo za kojim nema praktične potrebe.
Osnivanje novog organa neuspešno su pokušali da objasne pisci samog zakona u kome stoji da će se to telo baviti ispitivanjem uzroka pomorskih nesreća, predlaganjem mera u cilju njihovog izbegavanja i unapređenjem pomorske plovidbe. Paradoks je veći kada se dalje čita tekst zakona u kome piše da Srbija nema pomorske brodove.

"To je jedna neracionalna i veoma problematična aktivnost države koja ne razmišlja o okolnostima u kojima se nalazi. Osnivanje neke pomorske agencije ili nekog tela meni deluje kao nemarnost koja se ne tako retko ovde događa", kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.

U obrazloženju zakona navodi se i da se novi propisi o pomorskoj plovidbi donose jer to traži Evropska unija, kao i da Srbija ima preko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima.

"U svakom trenutku naši političari mogu se pozivati na EU kao alibi za svoje poteze. Cilj je zapravo da zaposle još malo partijskih kadrova ili nekog rođaka. Ne mogu da zamislim da Unija traži usvajanje pomorskog zakona od neke države koja nema pomorsku flotu ", smatra Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: