Fiskalne kase u taksijima od 2012.

Iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine najavljuju da će svi taksisti u Srbiji od naredne godine morati da imaju fiskalne kase u svojim vozilima.

Srbija

Izvor: Press

Nedelja, 28.08.2011.

00:01

Default images

Tako će ova obaveza za taksi usluge biti sprovedena nakon dve godine čekanja na primenu.

U taksi udruženjima kažu da nemaju ništa protiv ovakve kontrole, ali predlažu umesto kasa uređaje za štampane račune gde će osim iznosa biti i podaci o startu, ceni po kilometru, lokaciji.

U Ministarstvu trgovine objasnili su nam da uredba koja je sprečavala uvođenje fiskalnih kasa u taksi vozila ističe do kraja godine, nakon čega će svi taksisti u Srbiji morati da kupe kasu. Vladimir Matović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine, kaže da je "Vlada donela pomenutu uredbu u avgustu 2010. godine, kojom su pojedine delatnosti iz objektivnih razloga oslobođene navedene obaveze, dok je za delatnost taksi prevoza obaveza odložena do 31. decembra 2011. godine". "S obzirom na to da delatnost taksi prevoza nije oslobođena Zakonom o fiskalnim kasama, već kao što smo naveli, uredbom, uvođenje obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase može da bude regulisano izmenom navedene uredbe u delu koji se odnosi na delatnost taksi prevoza, a o tome će odlučivati Vlada Srbije", objašnjava Matović.

Uvođenje fiskalnih kasa za taksiste trebalo je da bude sprovedeno još 2009. godine, ali je Vlada Srbije sve odložila za mart prošle godine. Međutim, do drugog odlaganja došlo je zbog usaglašavanja sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju koji obuhvata celu problematiku ove delatnosti.

Marko Čubrilo iz Sekretarijata za saobraćaj Beograda kaže da će zakon o prevozu ući u proceduru do kraja godine.

"Ako se usvoji, onda će svi taksisti na teritoriji Srbije biti fiskalizovani i moraće da poštuju taj zakon pošto su oni preduzetnici. To je značajno kako za korisnike taksi usluga, tako i za budžet Republike Srbije. Na taj način, biće uveden red u plaćanje poreza, a poreske inspekcije moći će da kontrolišu taksiste", objasnio je Čubrilo.

Kako je ranije naglašeno u Vladi Srbije, uvođenje kasa bi moglo da dovede i do smanjenja broja „divljih" taksista. Najviše registrovanih taksista, oko sedam i po hiljada, ima u Beogradu. Oni su se najviše i bunili pre dve godine kada je najavljeno uvođenje fiskalnih kasa. Međutim, predsednik Udruženja taksista Beograda SITAB Stevan Blagojević kaže da taksisti nemaju ništa protiv kontrole, ali da imaju drugačije rešenje.

"Zalažemo se za to da svaki taksista ima uređaj koji će izdavati štampani, a ne fiskalni račun. Na primer, kao u Austriji gde tačno piše start, vreme čekanja, iznos i slične stvari. A fiskalna kasa nema sve te mogućnosti, već samo iznos, čime se ne sprečava mogućnost da taksista naplati više nego što zaista treba. Kasa nije ni povezana sa taksimetrom, niti će na fiskalnom računu pisati relacija i drugi slični podaci", kaže Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: