Kriza smanjila broj obveznika PDV-a

Od početka 2008. do kraja prošle godine broj obveznika poreza na dodatu vrednost (PDV) smanjen je za više od 27.000, potvrdila je za NIN Poreska uprava Srbije.

Srbija

Izvor: NIN

Četvrtak, 25.08.2011.

09:25

Default images

U 2008. je iz sistema PDV-a izašlo 6.703 privrednih subjekata, godinu dana kasnije još 10.750, a lane 9.548 firmi.

To znači da te firme nemaju veći ukupan prihod od 3.330 evra mesečno.

Iako izlazak iz sistema PDV-a ne mora automatski da znači i pad prihoda u državnu kasu, Milica Bisić, profesorka javnih finansija na FEFA, kaže da je to jasan indikator sve težih uslova poslovanja u Srbiji.

“Sve je veći broj firmi koje ne mogu da ’dobace’ ni do prihoda od četiri miliona dinara ili oko 40.000 evra godišnje. S jedne strane, to je posledica pada kupovne moći i potrošnje stanovništva, a sa druge povećanog rada ’na crno’, jer čim se izda račun odmah se plaća PDV, a na naplatu isporučene robe se ponekad čeka i duže od pola godine“, objašnjava Bisić.

Ona kao dodatni razlog za gašenje firmi navodi sve veći broj taksi, čija visina ne zavisi od ekonomske snage. Takve fiksne naknade ubijaju male firme, koje ne mogu da izdrže toliki teret, upozorava Milica Bisić.

Finansijski eksperti objašnjavaju da u nastojanju da izbegnu sve veće namete mnogi iz legalne prelaze u sivu zonu. Neki otvaraju „srodne“ firme, jer je to najlakši način za izbegavanje PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: