Srpsko građevinarstvo u kolapsu

Zakonski propisi u Srbiji i dalje koče domaća građevinska preduzeća, kaže direktor PSP Farman holdinga i predsednik kluba Privrednik Branislav Grujić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.08.2011.

17:22

Default images

On ocenjuje da su u kolapsu i srpsko građevinarstvo i tržište nekretnina.

"Siromaštvo domaćeg tržišta je velika prepreka za angažovanje naše građevinske operative", istakao je Grujić.

Građevinarstvo je, prema njegovim rečima, bilo potpuno zaustavljeno u prethodnom periodu zbog izmene zakonskih propisa, nemogućnosti dobijanja građevinskih dozvola, problema u postupcima konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem, ali i ukupnom krizom tržišta nekretnina. "Da bi uopšte obezbedili strane investicije u bilo kojoj oblasti, ne samo u građevinarstvu, mora se što pre rešiti izdavanje dozvola, postupci konverzije i drugo, tako da svi papiri mogu da se dobiju u roku od 90 do 120 dana", rekao je Grujić.

On je rekao da treba utvrditi maksimalni rok u kojem investitori mogu da završe dobijanje svih dozvola, a neophodnu papirologiju treba masimalno smanjiti, s obzirom da se Srbija nalazi na začelju liste zemalja po brzini dobijanja građevinskih dozvola.

"Sve dok podsticaj preduzetništvu ne bude jači veoma teško će se oživeti i tržište nekretnina u Srbiji", naglasio je Grujić. On je napomenuo da i građevinarstvo i tržište nekretnina direktno zavise od ukupnog stanja privrede u zemlji.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) ističu da domaće građevinske firme najviše koči problem nelikvidnosti i "začarani krug dugovanja" u kojem su svi dužni.

Investitori duguju izvođačima radova, oni kooperantima i tako u krug, kaže sekretar Odbora za građvinarstvo u PKS Goran Rodić ističući da će građevinari "pregurati" ovu građensku sezonu, ali da je otvoreno pitanje šta će biti sledeće godine.

Samo u Vojvodini država duguje građevinskim firmama više od tri milijarde dinara, rekao je Rodić.

"Građevinari strahuju šta će biti krajem ove i početkom sledeće godine. Radi se još samo na projektima koje finansiraju država i lokalne samouprave", rekao je predstavnik PKS zadužen za građevinarstvo.

Rodić je naveo da bi iz ove teške situacije moglo da se izađe samo višestranom kompenzacijom, reprogramiranjem i otpisom dela kredita. "Svakog dana u Srbiji nestane po neka građevinska firma", upozorio je on dodajući da postoji opasnost da bez posla ostane oko 100.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: