Nikezić: Kriza nam još nije stigla

Ministarstvo finansija priprema mere kojima će se poboljšati sistem naplate poreza i doprinosa, najavljuje državni sekretar Dušan Nikezić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

00:08

Default images

On kaže da je činjenica da postoji problem u naplati doprinosa i poreza na dodatu vrednost i zbog toga Ministarstvo finansija priprema sistemske mere koje će uskoro predložiti vladi kako bi se poboljšao sistem ubiranja tog poreza.

Prema podacima Poreske uprave u ovom trenutku se knjiži 230 milijardi dinara nenaplaćenih doprinosa. Taj se dug mora uzeti sa rezervom, jer dobar deo te sume predstavljaju dugovi preduzeća koja su u stečaju ili su u postupku prodaje, pa je ta potraživanja teško naplatiti. A kada je o naplati PDV-a reč, Nikezić najavljuje češće kontrole. "Pad prihoda je neznatan. Uočen je prevashodno kod PDV-a, što je delimično posledica pada tražnje, a delimično i zbog povećanja povraćaja PDV-a usled većeg rasta izvoza od planiranog. Što se rashoda tiče, oni su takođe nešto niži od planiranih", kaže on i mogućnost povećanja poreza isključuje i za ovu i za sledeću godinu.

Nikezić nije zabrinut što je minus u republičkoj kasi za sedam meseci dostigao 87 milijardi dinara. Do kraja godine on ne može da bude veći od 120 milijardi dinara, a Nikezić smatra da "trenutno nema naznaka da će biti ugroženo fiskalno pravilo u Zakonu o budžetskom sistemu o visini deficita".

"Ne postoji ideja da se od MMF-a traži povećanje minusa u kasi, pogotovo ako se ima u vidu da je visina deficita naša zakonska obaveza", kaže Nikezić i dodaje da oktobarska povišica takođe predstavlja zakonsku obavezu i da se ne dovodi u pitanje njena realizacija, jer su sredstva za tu namenu već obezbeđena u budžetu.

Nikezić dodaje i to da su neutemeljene ocene nekih ekonomista da je Srbija već u drugom talasu krize, a da toga nije ni svesna. On kaže da još nema indikacija da se kriza javnog duga prelila na Srbiju, ali je neophodno detaljno pratiti kretanja na domaćem i međunarodnom tržištu kako bi se pravovremeno i adekvatno reagovalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: