Najmanje se isplati grejanje na gas

Najmanje troškove za grejanje tokom zimske sezone imaće domaćinstva koja se greju na ugalj i drva koja će za šest meseci morati da izdvoje oko 47.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

20:49

Default images

Najmanje se isplati grejati se na prirodni gas, koji će jedno domaćinstvo za sezonu koštati 51.000 dinara.

Od jeseni se, međutim, očekuju i nova poskupljenja energenata, i to uglja i gasa, pa je preporučljivo da oni koji mogu, nabave ogrev već sada.

Oni koji propuste priliku da to urade u letnjim mesecima, suočiće se sa višim cenama, ali i nestašicama, koje po pravilu počinju na stovarištima u novembru, kada je tražnja mnogo veća. Prodavci najavljuju da će ove godine biti manje uglja iz Kolubare, ali ono što je još lošija vest jeste da će ova vrsta uglja od oktobra biti još skuplja. Kolubarski lignit biće skuplji 9,7 odsto od 1. oktobra. Ovo nije i prvo poskupljenje kolubarskog uglja za ovu godinu. Ovaj energent poskupeo je već 1. marta za 20 odsto, a pre toga u avgustu 2009. godine za oko 10 odsto.

Prema podacima o maloprodajnoj ponudi u Srbiji, tona uglja “kolubara” je pre najnovijeg poskupljenja koštala između 4.900 i 5.500 dinara, a “sušene kolubare” 10.500 - 11.000 dinara. Sa druge strane, mnogi građani odlučuju da se greju na drva, a za metar ovog ogreva u zavisnosti od vrste, treba izdvojiti od 4.000 do 4.500 dinara.

Kada je prirodni gas u pitanju, Vlada je rešena da ne dozvoli poskupljenje od oko 30 odsto koliko traži Srbijagas. Poskupljenje se očekuje u septembru, i trebalo bi da iznosi oko 15 odsto.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će Vlada Srbije, zajedno sa tim preduzećem, morati da pronađe način kako da bude rešeno pitanje osam milijardi dinara dugovanja daljinskih sistema grejanja, budući da nije došlo do realnog poskupljenja cene gasa.

"Vlada će ponovo morati sa Srbijagasom da iznađe način kako da zaštiti standard stanovništva, ali i da bude rešeno pitanje dugova. Daljinski sistemi grejanja u ovom trenutku duguju osam milijardi dinara", rekao je on. Prema Bajatovićevim rečima, Srbijagas te pare nema, i moraće ponovo da se kreditno zadužuje kako bi “preskočila” sledeću sezonu.

Poskupljenje gasa povućiće za sobom i više cene centralnog grejanja, što su već najavili iz Udruženja toplana Srbije. "Ako gas drastično poskupi, onda će i toplane morati da usaglase cene grejanja da bi mogle da funkcionišu", izjavio je Milovan Lečić, predsednik ovog udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: