Đelić: Koloniste niko neće dirati

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da ispravljanje istorijskih nepravdi predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Zakona o restituciji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

20:23

Default images

On je poručio kolonistima da nemaju čega da se plaše, jer niko neće dirati njihove kuće i imanja, tražeći da se iz njih isele.

Prema njegovim rečima, Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju je izuzetno važan pravni akt, u čijoj izradi se, pored preuzimanja iskustava drugih zemalja, vodilo rečuna o tri principa.

"Prvi princip je da se ispravi istorijska nepravda koja je učinjena oduzimanjem imovine posle Drugog svetskog rata, drugi da se tim činom ne prave nove nepravde tako što bi se oduzela legalno stečena privatna imovina nekom drugom, a treće načelo da se sve to uradi u skladu s imovinsko-finansijskim mogućnostima Srbije", rekao je Đelić. Na pitanje šta da rade oni kojima je imovina nacionalizovana, a o tome nemaju pisane tragove, Đelić kaže da kod jednog legalnog postupka, kakav je i restitucija, moraju da postoje i legalni akti.

"Postupak nacionalizacije je regulisan sa 39 zakona i mora da postoje pisani tragovi pojedinačnih postupaka, jer bez njih nema novih rešenja", ukazao je Đelić.

U slučajevima gde je imovina konfiskovana ljudima koji su bili proglašeni narodnim neprijateljima, potrebno je, naglasio je on, da se najpre sprovede postupak refabilitacije.

"Vlada Srbije podržava rehabilitaciju svih onih koji su iz ideoloških razloga bili proglašeni narodnim neprijateljima, ali ima i onih koji su bili fašisti, koji su naneli ogromno zlo našoj zemlji i za njih ni u jednoj zemlji nije bilo rehabilitacije", rekao je Đelić.

U tom kontekstu, on je istakao da je imovina Nemaca, odnosno folksdojčera, regulisana sporazumom Tito-Brant, a u svim onim slučajevima gde je međunarodnim aktom regulisano pitanje restitucije za sve građane te zemlje ona se neće primeniti.

"Istovremeno, nema razloga da mi u Srbiji dajemo veća prava nekome ako njegova zemlja ne daje ista prava našim građanima. U međunarodnoj politici, naime, postoji i načelo reciprociteta", dodao je potprednik Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: