Ako zatreba, milijarda evra od MMF

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić kaže da veruje da postoje dobri izgledi da Srbija ugovori nov aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

19:11

Default images

On je, nakon učešća na plenarnom sastanku sa predstavnicima MMF-a, rekao da su doslednost u sprovođenju fiskalne politike, obezbeđivanje pravne sigurnosti ulaganja, uštede na svim nivoima u javnom sektoru - samo neke od preporuka koje su se mogle čuti i od predstavnika MMF.

Potpredsednik vlade je podsetio da je strategijski cilj zemlje da ugovori aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, a koji bi bio garancija da u slučaju potrebe, ili nekih ekonomskih poremećaja, povučemo sredstva u vrednosti do milijardu evra. "Taj aranžman bi dodatno doprineo makroekonomskoj stabilnosti zemlje", ocenio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, da bi se taj aranžman ugovorio MMF predlaže, prvo, stabilnu i razvojnu monetarnu politiku, za koju je već konstatovao da je dosta racionalna, dobra i da u ovom trenutku negativno ne utiče na dalji razvoj zemlje.

Ocenjeno je da su do sada mere koje je Narodna banka Srbije preduzela sasvim pozitivno delovale na ukupan proces razvoja i odnosa među preduzećima.

"Ono što 'koči', a što je konstatovao i MMF, ali i što mi znamo da postoji, je još uvek nedosledna fiskalna politika. Moramo uozbiljiti fiskalnu politiku, voditi taj proces izuzetno odgovorno i ne sme biti nikakvih propusta na tom planu, koja se dešavaju a ostavljaju teške posledice", rekao je potpredsednik Vlade.

On naglašava da "svako odstupanje od te politike izaziva u kasnijem periodu nove posledice, koje utiču na građane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

11 h

Podeli: