Prva solarna elektrana u Kuršumliji

Solarna elektrana u kuršumlijskom selu Matarova biće izgrađena do početka oktobra, kazala je direktorka italijanske kompanije Multienerdži Verica Ristić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

14:09

Default images

Prema projektu kompanije Multienerdži, solarna elektrana snage dva megavata biće izgrađena na površini od 400 hektara, godišnje će proizvoditi 2,5 miliona kilovat sati struje, a vrednost investicije je oko pet miliona evra.

Šef odeljenja za ekonomski razvoj Opštine Kuršumlija Dejan Jovanović kazao je da je kompanija Multienergdži dobila energetsku dozvolu od Ministarstva za inrastrukuturu i energetiku i lokacijsku dozvolu za gradnju elektrane od opštine. "Opština Kuršumlija se potrudila da obezbedi sve dozvole, kako je i bio ranije dogovor sa predstavnicima kompanije Multienerdži. Očekujemo da uskoro dobijemo i građevinsku dozvolu, koja je uslov za početak montaže panela", kazao je Jovanović.

Prilikom ranije posete lokaciji u selu Matarova, predstavnik kompanije Multienerdži Đovani Filpini je kazao da će odmah po dobijanju svih dozvola, u roku od 60 dana biti postavljeni paneli za solarnu elektranu.

On je takođe tada kazao da će to jedna od prvih elektrana te vrste u Srbiji.

"Planiramo da nam Kuršumlija bude sedište odakle ćemo obavljati i druge poslove i projektovati druge solarne elektrane", kazao je Filpini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: