Specijalcima protiv krađe struje

Odeljenje za kontrolu krađe električne energije za sada radi samo u Novom Sadu. Kontrolom 320.000 potrošača u Srbiji, otkriveno je 4.500 neovlašćenih.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 22.08.2011.

10:30

Default images

Ekipa kontrolora u Elektrodistribuciji Novi Sad za pola godine otkrila je 597 kradljivaca struje.

Ovaj tim, koji radi 24 sata dnevno nezavisno od drugih službi, u boj protiv nesavesnih potrošača neretko kreće i pod pratnjom - iznajmljenog obezbeđenja.

Elektroprivreda Srbije rešila je da stane na put kradljivcima električne energije, pa planira da novosadski model proširi i na ostale delove zemlje. „Za prvih pola godine, naši kontrolori obišli su širom Srbije oko 320.000 potrošača, i otkrili 4.500 krađa struje. Najveći broj slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije otkrije se u domaćinstvima i malim radnjama. Tokom prošle godine, otkriveno je oko 8.000 krađa struje", kažu u EPS-u.

Kako dodaju, međutim, ove godine nema povećanja broja neovlašćenog korišćenja, već samo se povećavaju otkriveni slučajevi.

„Projekat u Novom Sadu je počeo u februaru ove godine i zasad je u eksperimentalnoj fazi. Čekamo da vidimo kakve će rezultate postići nezavisni tim. Ako se bude u praksi bude pokazalo kao dobro, planiramo da ovaj model proširimo na sva naša privredna društva“, navode u EPS-u.

Dok na nivo celog EPS-a ne primećuju rast krađa struje, u Elektrodistribuciji Novi Sad kažu da se električna energija sve više krade, pre svega zbog loše finansijske situacije građana.

„Osim domaćinstava i manjih privatnih preduzeća, krađe se sve više dešavaju i od strane ugostiteljskih objekata koji rade u večernjim satima. Vlasnici ovih objekata su, izgleda, mislili da ne kontrolišemo merna mesta van radnog vremena, ali, i njima smo „doskočili“ pošto smo formirali posebnu ekipu koja kontrolu krađe struje sprovodi 24 časa“, kaže Stevica Cigulov, rukovodilac Sektora za trgovinu električnom energijom.

On dodaje da je najteže utvrditi krađu struje uz pomoć magneta.

„Tek ako uhvatimo počinioca na delu, možemo nešto da uradimo. Ako, naime, nađemo magnet na brojilu, onda imamo dokaz da je u pitanju krađa struje. Sumnjive potrošače, inače, možemo da nađemo kroz analizu mesečne potrošnje. Ako neko ima znatno manju potrošnju od uobičajene, jasno je da se nešto dešava“, kaže Cigulov.

Kako kaže Dragan Tunguz, šef odseka za pretplatničke odnose u EDNS, kada otkriju potrošače koji kradu struju, ekipe imaju pratnju obezbeđenja, pošto su se dešavale i neprijatne situacije.

„Za ove poslove angažvali smo privatnu kompaniju, tako da su naši radnici sada daleko sigurniji, kada obavljaju svoje radne zadatke“, kaže Tunguz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: