Dolazak Merkel poruka investitorima

Nemačka kancelarka Angela Merkel kasno večeras dolazi u Srbiju i u utorak će u Beogradu razgovati sa državnim vrhom naše zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

00:08

Default images

Iako je njena poseta pripremana još od februara sa akcentom na ekonomiji, događaji na severu Kosova su značajno promenili dnevni red.

“Da nije bilo poslednjih događaja na severu Kosova, privreda bi sigurno dominirala u razgovorima i verovatno bi bio potpisan neki zvanični sporazum o saradnji ili ulaganjima“, kaže profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić.

Ipak, kako kaže direktorka predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Nemačkoj Milanka Vučić, poseta Merkelove je izuzetno značajna za Srbiju i ceo region i daće signal nemačkim investitorima da dodatno ulažu u našu zemlju. Ona navodi da "dolaskom Angele Merkel nemački privrednici dobijaju signal da je Srbija zemlja o kojoj treba razmišljati, da je Srbija zemlja kojoj nemačka vlada poklanja pažnju i da sa većim interesovanjem mogu analizirati mogućnosti za poslovanje u Srbiji".

Direktorka predstavništva PKS u Nemačkoj nije mogla da kaže da li će prilikom posete Merkelove Srbiji biti nekih konkretnih razgovora iz oblasti privrede, ali je naglasila da nemačka preduzeća svakodnevno pokazuju interesovanje da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti elektronike, elektrotehnike i hemijske industrije.

Nemačka je najznačajniji privredni partner Srbiji u okviru Evropske unije, napomenula je ona i istakla da je od 2000. godine postignut izuzetan napredak u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje, koja je u prošloj godini premašila dve milijarde evra.

„Deficit na srpskoj strani u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Nemačkom je i dalje veliki, međutim to bi se moglo ispraviti, jer je nemačko tržište ogromno tržište od 82 miliona stanovnika na kome ima mesta za robu svih kvaliteta i cena, poručila je Vučić.

Ona je dodala da je u Srbiji aktivno više od 300 nemačkih firmi koje su uložile ukupno oko 1,5 milijarde evra, što Nemačku čini trećom zemljom po visini stranih investicija u našoj zemlji. Ta preduzeća, inače, u Srbiji zapošljavaju oko 20.000 ljudi.

Vučić je dodala i da je robna razmena dve zemlje za prvih pet meseci iznosila 945 miliona evra i da se očekuje da će ta razmena do kraja godine prevazići dve milijarde evra.

Dužnička kriza neće uticati na perspektivu regiona

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da se problemi dužničke krize u pojedinim zemljama Evropske unije neće odraziti na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.
"Svim zemljama na Zapadnom Balkanu otvorili smo mogućnost da postanu članice EU... Ako Grčka, Portugal i Irska imaju teškoća, drugim zemljama nećemo oduzeti perspektivu", rekla je Merkel.

Ona navodi da "to zavisi samo od toga ispunjavaju li te zemlje uslove...Važno je, na primer, da Srbija sarađuje sa Kosovom. Bosni i Hercegovini je potrebna vlada. Makedonija treba da reši spor sa Grčkom oko imena".

Merkelova je rekla da svaka zemlja može doprineti stabilnosti zone evra.

"Svaka zemlja može nekako doprineti. Estonija i Letonija su primeri kako se velikim nastojanjima i teškim naporima može doprineti da cela Evropa bude stabilna i da ekonomija počiva na dobrim temeljima", rekla je nemačka kancelarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: