Naftu uzeli Rusi, struja Nemcima

Dve nemačke kompanije su vrlo zainteresovane da ulažu u energetska postrojenja u Srbiji, a posebno ih zanima ulaganje u hidroelektrane.

Srbija

Izvor: Blic, Press

Nedelja, 21.08.2011.

00:09

Default images

Kako prenosi Blic, i u samoj Vladi blagonaklono gledaju na želje nemačkih privrednika jer ne žele da i elektroenergetika nakon naftnog sektora pripadne Rusima.

Tokom posete Angele Merkel Srbiji, s njom će biti i grupa nemačkih privrednika koja je jako zainteresovana da ulaže u energetiku Srbije.

Kako je već naftni sektor privatizacijom Naftne industrije Srbije pripao Rusima, čini se da u Vladi žele da vide investitore sa Zapada u drugim oblastima energetike.

Inače, predviđeno je da nemački energetski gigant RWE gradi pet hidroelektrana u Srbiji na Velikoj Moravi, a investicija je vredna oko 350 miliona evra. Ova kompanija se u energetskim krugovima već duže vreme pominje kao dobar potencijalni strateški partner za EPS kada eventualno bude privatizovan. Istovremeno, Milan Zuban iz tog nemačkog energetskog giganta kaže za list Pres da je osnivanje zajedničke kompanije sa EPS-om "Moravske hidroelektrane" u finalnoj fazi i da su sva neophodna osnivačka dokumenta su završena i biće ove nedelje predata nadležnim institucijama.

"Proizvedena električna energija biće na tržištu u regionu", objašnjava on i dodaje da će "država, naravno, profitirati kroz prihode od koncesija kao i kroz poreske prihode".

Zuban navodi da je reč o hidroelektrani koja će non-stop proizvoditi električnu energiju i samim tim doprineti energetskoj sigurnosti u Srbiji. "U realizaciji ovog projekta takođe smo izuzetno zainteresovani za saradnju sa srpskim preduzećima, a neka od njih dala su veliki doprinosi u pripemi ovog projekta", dodaje on.

Na pitanje zašto je RWE odlučio da investira baš u hidroelektrane u Srbiji, Zuban odgovara da, dok je u Nemačkoj dalji razvoj kapaciteta hidroelektrana veoma ograničen, u Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope postoji ogroman razvojni potencijal.

"Sa druge strane, u Srbiji smo u EPS-u našli zaista profesionalnog partnera za razvoj naših planova", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: