U Majdanpeku otvoren rudnik zlata

Eksploatacija rude u rudniku Čoka Marin kod Majdanapeka, najbogatijem rudniku zlata u Evropi, počela je u petak posle obavljenih tehnoloških proba.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 20.08.2011.

12:55

Default images

U tom rudniku se, prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor u čijem sastavu je rudnik, Blagoja Spaskovskog, nalazi prosečno deset grama zlata po toni rude.

"Svaki rudnik u kome ima iznad dva grama zlata po toni rude smatra se rudnikom zlata. U Čoka Marinu ima iznad deset grama, a bilo je i deonica gde se nalazilo 64 grama zlata po toni rude", rekao je Spaskovski.

"Očekujemo da ćemo iz ovog, još uvek ne do kraja istraženog ležišta, izvući dve tone zlata", rekao je on i naglasio da će dobit od eksploatacije zlata u rudniku Čoka Marin biti 50 miliona dolara u roku od tri godine, što će znatno pomoći razvoju RTB-a.

"U rudi se nalazi i četiri odsto bakra, ali će se zbog štetnosti koncentrata ta sirovina topiti, najverovatnije u Kazahstanu, gde postoji topionica u kojoj se uništavaju štetni elementi iz te rude - kadmium, živa i arsen", rekao je Spaskovski.

Ruda iz rudnika Čoka Marin će, kako je objasnio, biti prerađivana u Majdanpeku, a potom će koncentrat biti slat u Kazahstan na topljenje.

Bivši menadžment RTB-a je 2003. godine, kako je rekao Spaskovski, odlučio u saradnji s Institutom za rudarstvo i metalurgiju da koncentrat topi u topionici u Boru i tada je od 8.920 tona koncentrata na taj grad palo oko 200 tona štetnih materija.

"Za menadžment na čijem sam čelu ekologija će biti iznad ekonomije", istakao je Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: