Srbija mora da koristi više OIE

Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije, čija je priprema u toku, trebalo bi da bude završen do juna naredne godine.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 20.08.2011.

12:53

Default images

U Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja navode da će se tada znati koliki će biti udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji, njihov udeo u sektoru transporta, kao i iz kojih izvora će se ta energija proizvoditi, ali i mere za dostizanje tih ciljeva.

Savetnik za obnovljive i alternativne izvore energije u tom ministarstvu Slobodan Cvetković kaže da Srbija ima uslove za razvoj obnovljivih izvora energije i da on "očekuje investicioni bum u toj oblasti, pre svega u razvoju vetroparkova i korišćnja biogasa".

"Najveći potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije predstavlja biomasa sa 62 procenta, zatim sledi solarna energija, male hidroelektrane, geotermalna energija i vetroelektrane", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija najveći deo svoje energije proizvodi iz fosilnih goriva (62 odsto struje dobija se iz uglja).

"Prelazak na obnovljive izvore sa aspekta životne sredine je značajan zbog toga što oni ne emituju ugljen-dioksid (CO2) i ostale gasove sa efektom staklene bašte i nema značajne emisije pepela", rekao je Cvetković i dodao da se samo u termoelektranama u Srbiji godišnje proizvede pet miliona tona pepela.

On je naveo da će prelazak na obnovljive izvore energije u izvesnoj meri uticati na povećanje cene električne energije, ali će vlasti praćenjem tog uticaja i određenim socijalnim merama, s jedne strane, i ’fid in’ tarifama, s druge strane, nastojati da zaštite i najsiromašnije stanovništvo i proizvođače.

Prema njegovim rečima, kada je rađena projekcija ’fid in’ tarifa, procenjeno je da bi do 2018. godine cena elektricne energije trebalo da poraste za oko pet odsto zbog primene obnovljivih izvora energije.

Cvetković je zaključio da je, iako skuplja, tako proizvedena energija dugoročno gledano jednako isplativa kao energija iz fosilnih goriva, jer ne nosi dodatne troškove koji nastaju zbog uticaja na zdravlje stanovnika, zemljište ili ekosistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: