Rumuni dolaze u Srbiju da šopinguju

Na graničnom prelazu kod Srpske Crnje svakodnevno prelazi biciklima na stotine Rumuna koji dolaze i pazare hranu i cigarete u Srbiji zbog mnogo nižih cena.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.08.2011.

00:03

Default images

Najviše kupaca dolazi iz Žombolja, rumunskog mesta udaljenog svega četiri kilometra od Srpske Crnje.

Moldovanka Ranilu priča da oni odavno dolaze u Srbiju u nabavku jer je kod nas sve mnogo jeftinije.

"Kupimo po tri kilograma brašna, isto toliko kila šećera i tri litra ulja. Naravno, imamo i zeleno svetlo od vaših carinika da kupimo i boks cigareta. Kod nas je sve to za 50 odsto skuplje. Dakle, isplati nam se da iz Žombolja dođemo biciklom, vozimo četiri kilometra i sve obavimo za sat vremena. Tako za naš kućni budžet uštedimo najmanje 10 do 15 evra", kaže Moldovanka. Ona ima troje dece i supruga koji kao građevinski radnik prima platu od oko 700 evra pa, kako kaže, kupovinom namirnica u Srbiji, gde dolazi barem dva puta nedeljno, mesečno uštede skoro trećinu njegove plate.

I Ofelija Neagu iz Žombolja ima sličnu računicu.

"Naši carinici nam često ne daju da unesemo boks cigareta, ali dve kutije možemo da prenesemo preko granice bez problema. Kad tome dodamo vegetu, ili slične dodatke jelima, koji su u Srbiji skoro pet evra jeftiniji, kao i kada kupim malo šećera, ulja, deterdženta i malo oštrog brašna, na jednoj turi uštedimo i do 20 evra. Carinici to tolerišu, jer nije reč o robi za prodaju, već za našu upotrebu", zaključuje Ofelija Neagu.

Zoran Kuburović, šef carinske ispostave Zrenjanin, koja nadzire granicu kod Srpske Crnje, ocenjuje da je dobro da sve više robe iz Srbije ide preko tog graničnog prelaza.

"Naš izvoz u Rumuniju je dvostruko veći od uvoza. Dnevno kroz carinu prođe više od stotinu vozila, mahom kamiona i šlepera. Naravno da nam problem predstavljaju oni koji žele da ilegalno prenesu veće količine cigareta, ali u saradnji sa pograničnom policijom takve lako otkrijemo", ističe Kuburović.

Prema rečima Miće Milićevića, zamenika komandira pogranične policije na prelazu Srpska Crnja, Rumuni su vrlo korektni i tačno znaju šta smeju da odnesu kući i striktno poštuju sva pravila prilikom ulaska i izlaska u našu zemlju.

"Posla ima svakog dana sve više i to je dobro. Protok robe i ljudi donosiće, uveren sam, i jednima i drugima bolji život, saradnju komšija, što će doprineti tome da se uspešno borimo protiv onih koji bi da švercuju i na nelegalan način zarade", smatra Mićo Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: