Stanovi sve jeftiniji, niko ih neće

Tržipte nekretnina je gotovo zamrlo. Ponuda je sve bogatija, ali kupaca nema. Pre tri godine u Beogradu je između 150 i 200 nekretnina mesečno menjalo vlasnike.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 20.08.2011.

00:02

Default images

Danas se u odnosu na te brojke kupoprodaja svela na svega petinu, odnosno, proda se u glavnom gradu 30 do 40 nekretnina i to, kako kažu, na „mišiće“.

Ove godine je u Beogradu izdato samo 40 građevinskih dozvola. U poslednjih mesec dana u glavnom gradu kvadrati su pojeftinili za još tri do pet odsto.

Povoljnije cene nisu vidne u oglasima, ali se postižu u dogovoru kupca i prodavca prilikom, sada retkih, kupoprodaja. Milan Simonović iz agencije Menadžer kaže da je "potražnja svakim danom sve manja. Prvo je merama Narodne banke Srbije povećano učešće za kredit što se i te kako negativno odrazilo na potražnju. Takođe, sve više se u javnosti govori o krizi koja potresa Ameriku i Evropu i to negativno utiče na tržište nekretnina".

"Naime, malo je onih koji se sada usuđuju da putem zajma dođu do krova nad glavom. U ponudi je sve više stanova i to za svačiji džep i ukus. Prodavci računaju da će prodajom kvadrata na boljim lokacijama obezbediti krov nad glavom na lošijoj lokaciji u manjem stanu, a ostaće im i razlika u novcu za preživljavanje", navodi on.

U odnosu na period pre tri godine kada su cene nekretnina bile nerealno visoke, danas su kvadrati jeftiniji za 30 do 40 odsto, a na nekim lokacijama i više.

"Novi Beograd je najbolji primer. U tom delu gradu ranije nije mogao da se nađe kvadrat za manje od 1.800, a za one luksuzne stanove za manje od 3.200 evra. Danas se stanovi nude za 1.200 do najviše 2.200 evra za luksuzne nekretnine", ističe Simonović.

On dodaje i da su "kvadrati u centru Beograda, na Vračaru i Dedinju tada najmanje poskupeli, ali zato im sada i najmanje pada cena. Ono što je sigurno, u narednom periodu ne očekujemo jeste da će doći do bilo kakvog poskupljenja kvadrata u svim delovima Beograda".

Neprodati stanovi obaraju cene u Novom Sadu

I u Novom Sadu padaju cena kvadrata, ali ni to ne može da "popravi“ situaciju. Investitori se žale da je i pre donošenja odluke o povećanju učešća bilo manje onih koji su stanove kupovali zadužujući se kod banaka, a otkako je uvedeno, sve je manje onih koji se odlučuju na takav način kupovine.
Od početka godine je u Novom Sadu izdato desetak građevinskih dozvola za visokogradnju, što je mnogo manje u odnosu na pre pet-šest godina, kada se toliko dozvola izdavalo za nedelju dana.

Do pre dve godine cena kvadrata, recimo na Bulevaru oslobođenja je bila i do 2.000 evra, a sada se može naći i za 1.200 evra. I pored toga, kupaca je manje.

I dalje su najtraženiji jednoiposobni i dvosobni stanovi do 50 kvadrata. Arsenije Pejić, direktor Erker inženjeringa, jedne od najznačajnijih građevinskih firmi, kaže da im se poslednjih šest meseci nije obratio nijedan kupac sa kreditom za kupovinu stana.

"U stanogradnji je stagnacija. Ima puno neprodatih stanova, i to će sigurno uticati da cene kvadrata budu manje. Ima mnogo preprodaje i to će loše uticati. Ima puno mladih koji žele da se osamostale i kupe sebi stan, a većini je kredit jedini način da dođu do toga", kaže Pejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: