Đelić: Jevrejsko neće ići otimačima

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da će se vlast u Srbiji prilikom vraćanja nacionalizovane imovine potruditi da pronađe najbolje rešenje za Jevreje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.08.2011.

00:00

Default images

Đelić je rekao da će se dobro paziti da imovina ne bude vraćena onima koji su je oduzeli Jevrejima koji zbog holokausta najčešće nemaju zakonske naslednike.

Predstavnik Jevrejske opštine Niša Jasna Ćirić rekla je da nacrt zakona o restituciji diskriminiše Jevreje, jer se odnosi na imovinu oduzetu od 1945. dok je Jevrejima imovina oduzeta još 1941. godine.

“Traži se adekvatno rešenje za to, a da se ne naruši princip pravičnosti“, kaže Đelić koji je ocenio da je nacrt Zakon o restituciji važan Srbiji kako bi se identifikovala kao demokratija.

"Ovaj zakon je neophodan, ne samo da bi ispravili istorijsku nepravdu, već da bi se Srbija identifikovala kao demokratija, ali i zbog naše ekonomije, između ostalog, i zbog toga jer investitori ne žele da kupuju mačku u džaku", rekao je Đelić.

On je dodao da će se tim zakonom napraviti "skroman ali realan" korak ka nacionalnom pomirenju.

Đelić je ponovio da je substitucija, koja se često pominje kao način rešavanja povratka oduzete imovine, privlačna ideja, ali da je teško izvodljiva. "Ukoliko bismo prihvatili tu ideju, ušli bi u postupke kojima se ne vidi kraj", ocenio je potpredsednik vlade.

Potpredsednik Vlade je to ilustrovao primerom da, ukoliko dva korisnika potražuju stan od 100 kvadratnih metara koji im je oduzet, pitanje je najpre kada će taj stan moći da bude vraćen. Istovremeno, ako i postoji, postavlja se pitanje zašto se daje jednom, a ne drugom korisniku koji potražuje isti takav stan, i kako to opravdati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: