Ukinuti "agencije za sve i svašta"

Srbija nema zvaničan status „ekološke države", ali zato uz resorno ministarstvo ima još pet državnih institucija koje se bave zaštitom životne okoline.

Srbija

Izvor: Press

Četvrtak, 18.08.2011.

00:02

Default images

To je najdrastičniji primer kako je Vlada Srbije osnivala nepotrebne agencije, fondove, zavode, direkcije, uprave i druge ustanove sa gotovo istim nadležnostima, a za čije funkcionisanje građani trenutno izdvajaju čak oko 850 miliona evra godišnje.

Istina, nije greh samo ove vlade osnivanje oko 170 raznih institucija, koje koštaju građane Srbije desetine milijardi dinara. I ranije vlade ostale su upamćene po formiranju brojnih agencija ili direkcija sa istom ili sličnom sferom delovanja. Uglavnom su to ustanove u kojima se zapošljava veliki broj ljudi sa članskom kartom stranaka iz vlasti i koje karakterišu ogromna primanja zaposlenih. Upravo to je ključni razlog, kažu, što vlast nikako da započne zatvaranje tih institucija. Iz stranaka vladajuće koalicije, ipak, poručuju da bi trebalo smanjiti broj agencija, ali je opozicija skeptična da će se to i desiti. DS i URS obećavaju da će utvrditi razlog postojanja svih takvih institucija, a ni SPS nema ništa protiv ukidanja agencija.

"Prilikom rekonstrukcije vlade jedan broj agencija je ukinut, ali mislim da se mora ići dalje i da se mora utvrditi osnov za postojanje svake od njih kao i poslovni rezultati", naglasila je potpredsednica DS Jelena Trivan i poručila da primanja i raspolaganje novcem tih agencija moraju biti pod lupom javnosti, a plate primerene zemlji u kojoj živimo.

U svakom slučaju, direktorske plate u agencijama sigurno nisu primerene, jer gotovo nijedan nema manju mesečnu zaradu od predsednika Srbije ili članova kabineta Mirka Cvetkovića. Najbolje je plaćen predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov - 800.000 dinara mesečno, dok nijedan čelnik neke agencije nema na svom kontu ispod 100.000 dinara.

U URS-u smatraju da bi Vlada trebalo da formira radnu grupu koja bi ustanovila koje su agencije potrebne, a koje ne. "URS se zalaže za ukidanje svih nepotrebnih agencija. To je Dinkić pokazao kada je kao ministar za ekonomiju ukinuo nekoliko agencija iz svog resora. Ta radna grupa bi trebalo da predloži Vladi koje agencije bi trebalo ukinuti, a koje moraju ostati", dodaju u ovoj stranci.

Iz SPS-a poručuju da se slažu sa ukidanjem velikog broja državnih agencija. "SPS nije osnovao niti je inicirao osnivanje ijedne agencije, pa ih mi i ne ukidamo", poručio je lider SPS-a Ivica Dačić.

Naprednjaci, pak, ne veruju da će Vlada bilo šta učiniti na planu smanjenja broja nepotrebnih agencija, zavoda, direkcija. "Vlast će samo pričati da bi trebalo smanjiti njihov broj, ali neće ništa učiniti", ocenio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić i naglasio da bi trebalo ukinuti najmanje 60 agencija i drugih institucija.

Kancelarija poverenika za informacije Rodoljuba Šabića je do sada utvrdila da postoji čak oko 170 republičkih agencija, zavoda, direkcija, fondova i drugih organizacija. Ovo nije konačan broj, jer su slične institucije osnivale lokalne samouprave širom Srbije, koje se finansiraju iz lokalnog budžeta, dakle, takođe, novcem građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: