“Oteto Jevrejima vraćaju otimačima”

Tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji traže da se Jevrejima vrati i imovina oduzeta tokom holokausta od 1941. do 1945. godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2011.

18:24

Default images

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak kazao da je Nacrtom zakona predviđeno vraćanje imovine onima koji su bili vlasnici 1945. godine, a "kako je Jevrejima imovina oduzeta 1941, to znači da će zakonom biti vraćena imovina onima koji su je od Jevreja oduzeli".

"Suprotno Ustavu, zakonima, ljudskim i manjinskim pravima, Vlada Srbije nudi Jevrejima i da sav arhiv i zgrade koje poseduje, poklone Svetskoj jevrejskoj zajednici ili da se bore za svoja prava. Mi smo odlučili da se borimo, jer to radimo vekovima", naveo je Nećak. "Sve crkve se zalažu da se ispravi nepravda i da se zakon o povraćaju imovine jednako primenjuje i za verske zajednice i za građane Srbije", kazao je on.

Nećak je dodao i da Srbija nije tako siromašna da građanima i verskim zajednicama ne može da vrati oduzetu imovinu i precizirao da oduzeta imovina čini pet odsto ukupne imovine države.

"Izjave funkcionera o bankrotu države u slucaju vraćanja imovine su nerealne", kazao je Nećak i dodao da su jevrejske opštine na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem shvatile da Vlada Srbije ide u nepravično sprovođenje zakona o restituciji.

Prema rečima Nećaka, nepravično je što Nacrtom zakona o vraćanju oduzete imovine nije predviđena zamenska restitucija, odnosno obeštećenje u vidu druge odgovarajuće imovine ako nacionalizovana imovina ne može da se vrati u naturalnom obliku.

Episkop bački Irinej Bunović je istakao da ne deli sva mišljenja sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom, ali da se u potpunosti slaže sa njegovim stavom po pitanju restitucije. "Mi čekamo da se Srbija probudi i da prestane da radi na svoju štetu", citirao je Irinej izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina.

On je rekao da treba proširiti vremenske okvire sprovođenja zakona o restituciji i da Jevrejima treba pravično da se vrati oduzeta imovina.

Nadbiskup Stanislav Hočevar je kazao da su crkve i verske zajednice u službi svih građana i da se samo zajedničkim delovanjem treba zalagati za opšte dobro svih i za rešavanje problema restitucije u Srbiji.

Advokat Miroslav Nikolić je istakao da je jedan od problema pravednog sprovođenja restitucije u Srbiji i to što još nije imenovan direktor Direkcije za restituciju, pa "ljudi šalju zahteve Direkciji, ali nema ko da ih potpiše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: