Banke rizik prebacile na klijente

Ekonomski stručnjak Nikola Altiparmakov kaže da je uzimajući kredit u švajcarskim francima preuzeo valutni rizik, ali ne i operativne rizike poslovanja banke.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2011.

09:49

Default images

Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, kaže da je dužnike u francima osim rasta te valute pogodilo i retroaktivno povećanje kamata kojima su neke banke pribegle.

“Kao jedan od mnogih građana Srbije, sredinom 2008. godine sam bio u dilemi da li da uzmem stambeni kredit u evrima ili švajcarskim francima.

Naravno, tada nisam mogao da predvidim veliku dužničku krizu koja trenutno hara Evropom i obara vrednost evra, ali sam bio svestan da će tokom 20 ili 30 godina trajanja stambenog kredita biti znatnih uspona i padova švajcarskog franka.

On je trenutno vrlo ojačao, međutim, jasno mi je da ova situacija ne može da potraje i da će se na dugi rok moji dobici i gubici po osnovu valutnog rizika u velikoj meri ispeglati.

Međutim, ključni problem moje porodice i velikog broja porodica koje su uzele kredite u švajcarskim francima je nesavesno, rekao bih, nezakonito poslovanje pojedinih banaka u Srbiji. Naime, mi smo kao klijenti banke svesno preuzeli na sebe valutni rizik, ali nikako nismo pristali da na sebe preuzmemo operativne rizike poslovanja banke.

Pojedine nesavesne banke su, kako bi pokrile svoje gubitke, pribegle retroaktivnom povećanju kamatnih marži na našim stambenim kreditima iznad iznosa definisanih ugovorom.

Ovakvo ponašanje je nezamislivo u EU i zbog toga sam, zajedno sa drugim klijentima, podneo tužbu protiv KBC banke kod koje sam uzeo stambeni kredit, jer je ta banka svojim klijentima jednostrano povećala kamatnu maržu čak tri i po puta.

U ovom kontekstu, jako je važno pomenuti nedavno usvojeni Zakon o zaštititi potrošača finansijskih usluga, koji zahteva da banke koje su jednostrano povećale kamatne marže moraju da ih smanje na nivo koji je definisan u samim ugovorima o stambenom kreditu”, kaže Altiparmakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: