Putari: Uzimamo platu, pa u protest

AIK banka je obezbedila novac za isplatu plata radnicima preduzeća za puteve "Niš" i "Kragujevac", ali putari ne odustaju od protesta.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2011.

14:36

Default images

Naime, putari neće odustati od protesta dok zarade ne budu isplaćene svim firmama iz sastava Nibens grupe, rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

"Nećemo se zadovoljiti delimičnim rešenjima jer je naš zahtev da svi putari dobiju ono što su zaradili", izjavila je Vukanović.

Ona je istakla da je AIK banka dogovorila za dužnicima preduzeća za puteve "Niš" i "Kragujevac" da im da kredit za izmirenje duga, kako bi radnicima tih firmi bile isplaćene zarade. "Očekujemo da po istom ili sličnom modelu budu obezbeđene plate i za radnike preostala tri putarska preduzeća iz Nibens grupe - preduzećima za puteve 'Beograd' i 'Vranje' i 'Bačkaput' iz Novog Sada", rekla je Vukanović.

Radnici preduzeća za puteve iz Nibens grupe najavili su da će sutra blokirati deonicu Koridora 10 i granične prelaze i naplatne rampe ako im ne budu isplaćene zaostale zarade.

"Solidarišemo se sa kolegama"

Radnici Preduzeća za puteve "Niš" pridružiće se sutra protestu i blokadi puteva radnika te grupacije, iako su se danas predstavnici grada Niša i AIK banke dogovorili da im bude isplaćena jedna zaostala zarada.

"Pridružićemo se blokadi puteva i protestu radnika Nibens grupa jer nam jedna plata ne znači ništa, a i iz solidarnosti sa kolegama iz Nibensa", rekao je Ljubiša Ivanović iz sindikata "Nezavisnost" PZP "Niš".

On je kazao da radnici PZP "Niš" još nisu primili jednu zaradu čija je isplata dogovorena, ali da je očekuju tokom dana. Ivanović je dodao da je zadovoljan anagažovanjem grada u rešavanju problema radnika Nibens grupe.

Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i od tada su banke blokirale račune njegovih firmi.

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Pored putarskih preduzeća deo grupe su i Partizanski put, Signalizacija put, Kamen Nibens, "Straževica", ZGOP, i Budućnost, dok je ugovoro o privatizaciji Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca raskinut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: