Poslanike najviše boli manja plata

Mnogi poslanici skupštine Srbije zloupotrebljavali su poslovnik, a najbolji efekat imale su novčane kazne, kaže predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 07.08.2011.

03:27

Default images

"Nažalost, kazne su se pokazale svrsishodnima. To nije dobro ni za decu, a kamoli za poslanike, međutim, to je metod koji opravdava cilj - da parlament radi", kaže Đukić Dejanović.

Poslanici u Srbiji naime, najzaštićeniji su "radnici" jer jedini mogu da se nikad ne pojave na poslu, a da za to mesečno dobiju tri prosečne srpske plate.

Iako ne rade svoj posao za koji su izabrani, poslanici ne mogu biti kažnjeni za svoj nerad jer ne postoji nijedan propis kojim je precizirano njihovo radno vreme, ali ni obaveze.
Đukić-Dejanović je najavila da će već na predstojećim izborima poslanici će biti birani po novom zakonu.

"Najveći doprinos menjanja pravila izbora poslanika i odbornika jeste u većem učešću građana u njihovom izboru. Sada će poslanici ulaziti u parlament po redu na listi, stranke će se mučiti da ih sastave, ali građani će određivati ko će ući. Ovo je samo prelazno rešenje i cilj je da dođemo do glasanja direktno, zaokruživanjem imena. Takođe, poslanik po izmenjenom propisu raspolaže mandatom, a to znači i da je odgovoran građanima, a ne partiji", kaže Dejanović.

Prema njenim rečima to će znatno uticati na disciplinu poslanika, koji su proteklih godina često odsustvovali sa sednica i odbora u čijem su radu morali učestvovati.

" To znači da će imati veću odgovornost prema građanima, ali će i partije na listu stavljati samo najbolje. Mene raduje i to što će na listama kandidata svako treće mesto biti rezervisano za žene, jer su one do sada pokazale veliku odgovornost u radu", kaže predsednica parlamenta.

Prema njenim rečima doći će do znatne izmene u načinu poslovanja Skupštine i ustrojstvu stručnih službi.

"Sekretarijat će imati nove segmente koje ranije nije imao, a sekretar Skupštine sa Administrativnim odborom zaduženi su da preciziraju opis svakog radnog mesta. Doći će do obnove u zapošljavanju jer će sistematizacijom novih radnih mesta biti i nova zaduženja i zahtevi. To znači da će jedan deo zaposlenih otići u penziju, a mladi kompetentni ljudi će moći da se zaposle u skladu s novom organizacijom. Trenutno još ne znamo koliko će biti novih radnih mesta. Takođe, posebna pažnja će biti posvećena zaštiti Doma Narodne skupštine kao kulturne baštine", kaže Đukić-Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: