Univerzitet čeka na restituciju

Univerzitet u Beogradu i SANU imaju najveća očekivanja od Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 06.08.2011.

23:53

Default images

Oko 70 zadužbina potražuje Univerzitet, a SANU devet zgrada u Beogradu i jednu u Šidu.

bio među tri najbogatija u Evropi. Nacionalizacijom je ostao bez imovine procenjene na oko milijardu dolara. Ukoliko sadašnji Nacrt zakona o restituciji bude usvojen, ovoj najvišoj obrazovnoj instituciji bile bi vraćene zgrade koje su im zaveštali brojni zadužbinari.
Po broju zahteva o restituciji Univerzitet je na drugom mestu, odmah iza Srpske pravoslavne crkve. Upravo zato ova institucija nestrpljivo očekuje usvajanje zakona. "Još 2006. godine podneli smo Direkciji za imovinu 90 zahteva za povraćaj imovine i dokumentaciju koja potvrđuje da polažemo prava na tu imovinu. Obratili smo im se po dva osnova. Prvi je za imovinu koja je zaveštana Univerzitetu, poput recimo Kapetan Mišinog zdanja. Druga vrsta su zadužbine i fondovi, koje su nam date na upravljanje, i koje treba da ostvaruju prihode za dobrobit studenata, profesora ili napretka obrazovanja", objašnjava Jasmina Kabadaja, rukovodilac sektora za imovinu i zadužbine BU. -

Zadužbine koje bi trebalo da budu vraćene Univerzitetu imaju različite ciljeve - da se stipendiraju najbolji studenti, pomaže siromašnim i bolesnim akademcima, ulaže u istraživanja... Već sada se iz nekih vraćenih zadužbina svake godine deli 200 stipendija.

Univerzitetu pripada više od 70 zadužbina, a većina je na lokacijama u centru Beograda. Najveći donator je Kapetan Miša, a najveći zadužbinar Luka Ćelović, koji je ostavio zgrade u ulicama Kraljevića Marka 1, Gavrila Principa 14, na uglu Karađorđeve i Zagrebačke, dve dvorišne zgrade u Karađorđevoj, zgradu u Zagrebačkoj, od broja 3 do broja 9, i na uglu Gavrila Principa 16. Pre Drugog svetskog rata ove zgrade činile su skoro polovinu ukupne vrednosti univerzitetskih zaveštanja.
Univerzitetu pripadaju i zgrade u Vlajkovićevoj 1, na Kosančićevom vencu 16, u Ulici kralja Aleksandra 26 i 82, Kralja Milana 56, na Terazijama 39, u Svetogorskoj 12, Gospodar Jovanovoj 4, Sinđelićevoj 26, Dobračinoj 20, u Ulici kneza Miloša 34, Dositejevoj 19, Skadarskoj 3 i 5, Pančićevoj 11, Požarevačkoj 11, na Andrićevom vencu 12, u Gospodar Jevremovoj 55, Resavskoj 9, Ruzveltovoj 20, u Ulici kralja Milana 56, Dalmatinskoj 95.

Univerzitet, kao i ostali raniji vlasnici, očekuje povraćaj imovine u naturi. Ali, uz pojedine nepokretnosti dobiće i zaštićene stanare i zakupce.

"Kod mnogih zgrada situacija je komplikovana. Neke su srušene i na njihovom mestu nikle su nove. U tom slučaju mogle bi da budu nadoknađene obveznicama. Videćemo kakva će da budu rešenja za privatizovane zgrade", slaže se Kabadaja.- Kao jednu od zgrada koje su pripadale BU, navodi Dom omladine, koji je dat sa ciljem da pomogne beogradskoj omladini.

"Sada on, manje-više, ispunjava prvobitnu svrhu, ali šta će se dogoditi ako neko odluči da ga privatizuje.Zato je važno da nam taj i drugi objekti budu vraćeni, kako bismo ispunjavali želju darodavaca. Jer, poslednja volja je svetinja. Ti ljudi, često i nepismeni, ostavljali su svoje najbliže srodnike bez imovine i zaveštavali je za opšte dobro", pita se naša sagovornica. U Nacrtu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju nije navedeno da Univerzitet ima pravo na povraćaj imovine, ali zadužbina, odnosno njen pravni sledbenik - ima. Tako će kroz povraćaj imovine zadužbina, koje su i osnovane sa ciljem održavanja BU, usavršavanja, edukacije i finansiranja studenata, Univerzitet postati ekonomski nezavisniji.

Ukoliko u zgradi koja je predmet restitucije žive zaštićeni stanari, ranijem vlasniku se ta imovina vraća u naturi, ali postaje zakupodavac. Zaštićeni stanari u tom slučaju nastaviće da koriste prostor po postojećim uslovima. Ako je reč o lokalima i poslovnom prostoru, i ta državna imovina se vraća ranijem vlasniku u naturi, ali zakupac može da je koristi u periodu od dve godine. Da bi imao pravo na povraćaj imovine ili obeštećenje Univerzitet će morati još jednom da podnese zahtev sa dokazima u roku od dve godine nakon što Direkcija za restituciju uputi javni poziv.

Odmah posle Univerziteta, visoko na listi po broju zahteva je i Srpska akademija nauka i umetnosti. Ona potražuje devet zgrada u Beogradu i jednu u Šidu. Sve su im oduzete Zakonom o nacionalizaciji iz 1959. godine.

Neke od tih zgrada, iako su bile pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, porušene su i na njihovom mestu sazidane nove. I na mestu najstarije zadužbine SANU, u Gospodar Jovanovoj ulici 51, koju je 1930. godine na čuvanje poverio Tasa J. Milenković da bi pomogao izdavanje naučnih spisa, nikli su poslovni prostori i stanovi. Akademija je u predratnom Beogradu imala četiri zgrade u Knez Mihailovoj ulici. Jedna se nalazila na uglu Knez Mihailove i Čika Ljubine ulice. Zaveštali su je Magdalena i Svetozar Vidaković, sa ciljem unapređivanja matematičkih i prirodnih nauka, a na njenom mestu je danas građevina od stakla i metala.
Beogradski berberin Đorđe Micković svoju kuću u Sarajevskoj 64a poklonio je, a cilj njegove zadužbine našao je u nagrađivanju radova iz oblasti proučavanja kancera.

I na njenom mestu sada je nova višespratnica. Istu sudbinu dočekala je i Zadužbina Mike M. Radivojevića u Hadži Prodanovoj 20. Vremenu i modernim graditeljima još odoleva kuća Bose i Jovana Jovanovića, zaveštana zarad nagrađivanja dela iz književnosti. Vlasništvo SANU nekada su bile i tri zgrade na Voždovcu - Zadužbina Mare i Alekse Stanojević u Kapetana Zavišića 10, Zadužbina Ubavke St. Dimitrijević u Miklošićevoj 46 i Fond Veljka Milićevića u ulici koja nosi ime ovog književnika.

Kako većina njihovih zgrada više ne postoji, SANU će dobrim delom, ako zakon bude usvojen, morati da se zadovolji vraćanjem imovine državnim obveznicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: