Žene u Srbiji ekonomski slabe

Gledajući ekonomsku poziciju žena Srbjia previše kaska za Zapadom. Nivo zaposlenosti žena u EU iznosi 62,5 odsto, a u Srbiji 44 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

23:21

Default images

I procenat preduzetnica u EU je veći - 33 odsto, dok je u Srbiji 23,3 odsto samozaposlenih žena. Ipak, problem u platama je isti bez obzira na granice. U EU žene zarađuju 17,8 odsto manje, a u Srbiji 16 odsto.

„Tanji“ smo i u načinu vođenja politike, pa u poređenju sa 25 odsto žena u parlamentima članica EU, u Srbiji ima 12,5 odsto nacionalnih poslanica. S druge strane, debelo prednjačimo po broju žena koje se „nešto pitaju“, pa je tako u EU svega tri odsto žena na vodećim pozicijama u privredi, a u Srbiji čak 14,3 odsto.

Situacija u Srbiji se znatno popravila u proteklih nekoliko godina. Činjenica je da već nekoliko puta zaredom našim parlamentom predsedava žena, na čelu Ministarstva pravde je takođe žena, iako je ranije to bilo gotovo nezamislivo. I na mestu državnog sekretara u Ministarstvu odbrane imamo ženu, a imali smo i ministarku finansija. U Srbiji ima mnogo žena na rukovodećim mestima u privredi koja su do juče bila rezervisana samo za muškarce. Rade u mnogim velikim kompanijama i bankama"; ocenjuje Snežana Lakićević-Stojačić, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost. "Porodično nasilje je i dalje u porastu. Samo za prvih šest meseci ove godine ubijeno je 28 žena, što je više nego za celu prošlu godinu. Suočavamo se i sa problemom objektivne nezaposlenosti, gde je učešće žena veće. Tu je i problem žena koje su u četrdesetim i pedesetim godinama života, a kriza i loša privatizacija su ih ostavile bez posla i nade da će ih neko radno angažovati. A ekonomsko osnaživanje je preduslov za ravnopravnost", navodi Snežana Lakićević-Stojačić.

Ipak, između političara i „običnog naroda“ nema konsenzusa u načinima na koji se ona može postići. U istraživanju Instituta za društvene nauke piše da oko 21 odsto žena i 16 odsto muškaraca misli da „žene treba same da se izbore za ravnopravnost“, dok čak 18 odsto muškaraca i osam odsto žena smatra da ništa ne treba raditi, jer je jednakost muškaraca i žena već na zadovoljavajućem nivou. A kvote u politici i ekonomiji prihvata tek jedna petina ispitanika oba pola.

"Što se tiče zakonske regulative, naša zemlja je mnogo uradila u poslednjim godinama.Promenjen je Porodični zakon, donet je Zakon o ravnopravnosti polova, promenjen je i Izborni zakon, pa je danas fiksiran broj žena u parlamentu, doneta je Strategija za sprečavanje nasilja u porodici, a u avgustu bi pred Vladom trebalo da se nađe i Protokol o njenom sprovođenju na kojem su zajednički radili stručnjaci iz ministarstva unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne politike", dodaje Snežana Lakićević-Stojačić.

I mada se polovina ispitanika izjasnila da podržava političke mere za poboljšanje rodne ravnopravnosti, odlučni su i u tezi da u oblastima rada i ekonomije preferiraju direktne korake za veću jednakost. Prioriteti su slični i muškarcima i ženama, pa se oba pola zalažu za bolji pristup socijalnim službama koje brinu o deci i starima, smanjenje nezaposlenosti žena, podsticanje samozapošljavanja žena, fleksibilno radno vreme... A sve su brojniji i glasovi onih koji traže kažnjavanje firmi odgovornih za platnu diskriminaciju. Po svemu sudeći, novac ipak najbrže briše razlike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: