Most kod Beške 40 umesto 33 mil. €

Mosta kod Beške koji kao podizvođač za Puteve Srbije gradi Alipna zbog dodatnih radova koštaće državu 40 umesto planiranih 33 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 06.08.2011.

15:04

Default images

U "Putevima Srbije" kažu da ugovorena vrednost radova za izgradnju mosta, koji je dugačak kao i stari 2.205 m, iznosi 33 miliona evra, ali da će zbog dodatnih radova izgradnja koštati 40 miliona evra.

Šef projekta iz "Puteva Srbije" Marko Vučković je izjavio da su u toj firmi zadovoljni što je nakon četiri godine most završen, ali ne i rokovima.

Naime, tender za izgradnju mosta je raspisan 2004, a radovi su počeli 2008. pored starog mosta, koji je građen između 1971. i 1975, po planovima inženjera Branka Žeželja (1910-1995).

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić pustio je prve automobile preko poluzavršenog mosta kod Beške koji će potpuno završen i otvoren za saobraćaj 1. oktobra, i čestitao izvođačima na "odlično urađenom poslu".
Tehnički direktor izvođača radova austrijske "Alpine" Zoran Kostić izjavio je da se sada obavljaju završni radovi postavljanja izolacije i ograda, dok će asfaltiranje biti završeno do 21. septembra, posle čega će do oktobra Saobraćajni institut CIP obaviti test opterećenja mosta.

"Svih 2.205 metara mosta biće spremno za saobraćaj 1. oktobra, do kada će biti urađen i test opterećenja koje će izvesti saobraćajni institu CIP", rekao je Kostić.

Zamenik direktora projekta Slobodan Mitrović iz "Alpine" je istakao da taj objekat ima centralni raspon preko Dunava, dugačak 210 metara (m), koji je jedan od najdužih u sistemu "prednapregnutih betonskih greda".

Mitrović je rekao da su najteži radovi bili u reci, jer su radnici morali strogo da vode računa da ne ugroze postojeći stari most kod Beške, koji se nalazi na manje od pet metara od novog.

Mitrović je kazao da je austrijska kompanija "Alpina" tri godine radila na tom projektu, i izrazio zadovoljstvo što su radovi došli do samog kraja, jer su mostovi kod Beške dva najveća mosta na Dunavu, a novi most kod Beške na putnom Koridoru 10 najduži je most koji se trenutno gradi u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: