Vlada: Zamena imovine nemoguća

Gorčina obavijena slatkom čokoladom - tako je Srboljub Ilić iz udruženja Narodne inicijative za restituciju opisao predlog nacrta zakona o restituciji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

02:36

Default images

"U prvim stavovima zakona vidite da se sve vraća, a onda sledi čitav niz novih u kojima vidite šta se sve ne vraća. I kad pažljivo pročitate zakon jasno vam je da je to jedna pravna manipulacija", kaže Ilić.

I pored, kako kažu, konstruktivnog razgovora sa Đelićem i njegovim timom, 18 predstavnika bivših vlasnika oduzete imovine, koliko ih je bilo na sastanku, iz zgrade Vlade nisu izašli zadovoljni, jer Đelić i dalje ne pristaje na supstituciju na kojoj oni insistiraju.

"Đelić uporno odbija mogućnost zamene potraživane imovine drugom iste vrednosti.Teza da država nema dovoljno imovine koja bi bila vraćena na taj način nije tačna. Čak i da svo poljoprivredno zemljište vrate, državi ostaje 120.000 hektara", objašnjava Ilić.

Predstavnici udruženja za restituciju, tražili su od Đelića da se već sada uvede zabrana prodaje imovine koja je predmet restitucije.

"To mora da se desi sada, jer će mnogi zloupotrebiti vremenski vakuum do usvajanja zakona ", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Na kraju sastanka dogovoreno je da sve primedbe i kritike, na članove Nacrta zakona dostave Ministarstvu finansija pismenim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: