Malinari bez dogovora sa državom

Četvrti dan zaredom proizvođači malina iz Arilja i okolnih mesta nastavljaju da protestuju tražeći od države da poveća cenu kilograma maline na 126 dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 06.08.2011.

01:04

Default images

Sastanci sa predstavnicima države prethodnih dana nisu urodili plodom, a ni juče tokom dana nije se naziralo rešenje problema oko 2.000 malinara.

"Ako se ne nađe rešenje celo Arilje umire, je l’ me razumete. Mi živimo od ovoga. Poslali smo zahtev Ministarstvu poljoprivrede u kom tražimo da nam da subvencije od 20 dinara po kilogramu i očekujemo da nam brzo odgovore. Ako se to ne desi videćemo šta dalje, kaže predsednik Udruženja proizvođača malina Vilamet Dragan Bogdanović.
On nije mogao da precizira šta će to dalje da bude jer od početka oni insistiraju na „mirnom i tihom protestu, bez incidenata“, ali naglašava da će biti „žešće“.

Na sastanku pre dva dana u Požegi sa državnim sekretarem u Ministarstvu poljoprivrede Ljubišom Dimitrijevićem, napominje naš sagovornik, nije dogovoreno ništa.

Malinari traže da cena umesto dosadašnjih 90 bude 126 dinara, odnosno da bude koliko i prošlogodišnja, ali država ne pristaje na to. Na prvom sastanku država je ponudila proizvođačima da dobiju 55 odsto od cene maline koja se ostvari na tržištu, a da 45 odsto ide hladnjačama. To je za proizvođače, ističe Bogdanović, neprihvatljivo.

„Očekivali smo da će imati neki drugi predlog ali oni ga nisu imali“, kaže Bogdanović.
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je večeras u Beogradu da će dogovori sa uzgajivačima malina biti nastavljeni i izrazio nadu da će biti postignuto rešenje problema između proizvođača i otkupljivača ovog voća.

''Najbolje rešenje je da vidimo da li je moguće postići dogovor između proizvođača i otkupljivača o nešto drugačijoj ceni nego što je ova'', kazao je ministar Petrović gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Ministar je, u međuvremenu, pozvao sve na uzdržanost i strpljenje koje je neophodno da bi se, kako je rekao, ovako komplikovane stvari rešile. Kako je Petrović istakao, važno je da bude proširen krug učesnika u razgovoru, obave konsultacije i sa otkupljivačima, kako bi se već sutra sagovornici približili rešenju.

Petrović je naveo da Ministarstvo ne učestvuje u pregovorima jer ono nije strana koja bi trebala da donosi odluke, ali nekoliko meseci unazad pomaže proizvođačima malina da nađu najbolje rešenja sa otkupljivačima.

''Mislim da smo danas dosta dobro razumeli šta je moguće da se učini i potpuno smo spremni u Ministarstvu da uđemo u razgovore sa otkupljivačima, da vidimo ko sve i kakve ekonomske teškoće u ovom trenutku ima i na koji način da nađemo rešenje za čitav problem'', naveo je Petrović.

Ministar je istakao da je potrebno učiniti sve da na legitiman način bude stvoren prostor za pomak u rešavanju problema.

Vlada i ministarstvo su omogućili 3.000 tona kapaciteta javnih skladišta, a malinari su u njih smestili samo 100 tona malina, naveo je Petrović i dodao da su proizvođači drugačije postupili, "situacija bi sada bila relaksiranija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: