Nafta jeftinija ali benzin se drži

Cena nafte tipa "ural" na svetskim berzama pala je na blizu 85 dolara za barel, ali se u Srbiji ne očekuju sniženja maloprodajnih cena goriva.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

00:01

Default images

Nafta je juče bila za 1,31 dolar jeftinija nego prekjuče i prodavala se po 85,32 dolara barel. Analitičari u svetu ističu da cenu nafte na dole vuče pad vrednosti akcija na berzama zbog gubitka poverenja u privredni rast Sjedinjenih Američkih Država. Pre samo dve sedmice barel nafte je koštao 100 dolara.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije kaže za Danas da je više faktora na svetskoj sceni izazvalo pad cena sirove nafte.
"Najvažniji faktor je svakako finansijska situacija u SAD. Naravno, veliki uticaj imaju i drugi politički i ekonomski događaji u svetu. Ipak, iako nafa pada ne očekujem da će doći do sniženja maloprodajnih cena goriva u Srbiji. Razlog za to je taj što je Naftna industrija Srbije jedini proizvođač dva derivata čiji je uvoz zabranjen . Ne verujem da će se NIS odlučiti za smanjenje veleprodajne cene dizela i bezolovnog benzina od 95 oktana a samim tim neće doći ni do sniženja maloprodajnih cena. Cene ta dva goriva služe kao reper za kretanje ostalih cena naftnih derivata koji se prodaju u Srbiji", objašnjava naš sagovornik.

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. naglašava da cene sirove nafte na svetskim berzama isključivo zavise od spekulacija.

"Spekulacije su ključne na formiranje cene nafte, odnosno na to da li će one rasti ili padati. Informacije iz oblasti politike i ekonomije su veoma bitne u formiranju takvih spekulacija. To se odigralo i ovog puta kada cena nafte na svetskim berzama pada", bjašnjava Atanacković.

On dodaje da kretanje maloprodajnih cena goriva u Srbiji zavisi od tržišta i konkurencije.

"Tačno je da je došlo do pada cene nafte na svetskim berzama ali je pitanje kada je NIS kupio naftu koju prerađuje u pančevačkoj rafineriji, a od toga i zavisi kolike će biti veleprodajne cene naftnih derivata koji se proizvode u zemlji, a one su presudne na formiranje cena benzina u maloprodaji ", naglašava Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: