Kako pokrenuti sopstveni biznis

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiji je više od 20.000 ljudi pokrenulo biznis.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

11:49

Default images

Od toga su 16.118 postali preduzetnici, a privredna društva su registrovana u 4.454 slučajeva.

Ako se razmišljate da pokrenete svoj biznis, ne bi bilo na odmet da se informišete koje forme i procesi registracije postoje.

Preduzetnik je fizičko lice. Kao takav, on odgovara celokupnom imovinom za svoje poslovanje. Vlasnik je preduzetničke radnje u kojoj radi uz moguću pomoć porodice ili drugog radnika.

Budući da ne uplaćuje nikakav minimalni osnivački kapital, puno poslovno ime predužeća obavezno sadrži i lično ime osnivača.

Preduzetnik ne može da registruje radnju sa nazivom koji već postoji na teritoriji jedne opštine , što je moguće proveriti na sajtu Agencije za privredne registre.

Postoji mogućnost da se porez plaća paušalno, ali radnja je uvek dužna da plaća porez.

PROCEDURA OSNIVANJA: Popunjena jedinstvena registraciona prijava osnivanja preduzetnika i registracije, fotokopija lične karte ili pasoša osnivača, dokaz o uplati naknade od 1.200 dinara za osnivanje. Pojedine delatnosti, mogu se obavljati samo pod okriljem pravne forme - preduzetnik, kao na primer - stomatološka ordinacija, apoteka, advokatska kancelarija i sl. Privredno društvo je pravno lice i za njegovo poslovanje se odgovara imovinom društva.

Minimalni osnivački kapital je 500 evra. Prilikom osnivanja se može uplatiti 250 evra, a ostatak u drugoj godini. Nije moguće registrovati društvo sa nazivom koji već postoji na teritoriji cele Srbije.

Društvo predaje poreske prijave, ali u njima može da iskaže i gubitak, odnosno u tom slučaju ne plaća porez. Popunjena registraciona prijava, dokaz o identitetu osnivača, akt o osnivanju društva, potvrda banke o uplati novčanog uloga, odluka o imenovanju zastupnika, OP obrazac sa overenim potpisima zastupnika, dokaz o uplati naknade od 4.500 dinara za osnivanje i takse od 1.870 dinara.

Početnika koji otpočinje posao registrovan kao privredno društvo, i drugi privredni subjekti od samog početka shvatiće ozbiljnije.

Kod privrednog društva formiraju se dve kreditne sposobnosti: kreditna sposobnost privrednog društva i kreditna sposobnost samog direktora

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: