Deset dana na Egeju kao 5 u Pirotu

Deset dana letovanja u egzotičnom španskom letovalištu Kosta Bravi košta između 300 i 400 evra, koliko treba izdvojiti i za isti odmor u Zaječaru ili Pirotu.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 05.08.2011.

00:04

Default images

Već za 400 evra može da se nađe odmor sa avionskim prevozom u Španiji, a u Turskoj za sto evra više u Bodrumu može da se dobije „ol inkluziv“ varijanta.

Kretanja na turističkoj mapi odavno nemaju neku veliku logiku, ali kada se sve sabere i oduzme ne čudi zbog čega će Srbija još dugo za mnoge njene građane ostati neotkriveno prirodno i kulturno bogatstvo.

Mladi bračni par iz Zemuna je svoj odmor ove godine odlučio da provede u Srbiji, a upravo su ova dva grada na istoku i jugu zemlje odabrali za krajnje destinacije. Provod je bio neobičan, lep, ali i skup. „Noćenje sa doručkom u Zaječaru koštalo nas je 2.800 dinara, ostali smo sedam dana, u Pirotu smo se zadržali kraće i platili 3.500 dinara noćenje“, priča Dijana K.

U oba slučaja bili su ako ne jedini onda malobrojni gosti, a turistička ponuda ni u jednom gradu nije na zavidnom nivou. Zaječar nudi izlet do Feliks romulijane, gde zbog radova još uvek ne može mnogo toga da se vidi. Grad ima i bioskop, u kom se film pušta ukoliko „gazda svrati te večeri“.

Za sedam dana koliko su oni proveli tamo gazda se nije pojavio ni jednom, iako je plakat na vratima bioskopa uredno pozivao na projekciju filma „danas u 21 sat“.

Samo je Popova plaža lepo sređena, kaže Dijana, ali kupanja ni tu nema. Slično je bilo i u Pirotu. I ono nešto što može da se vidi u gradovima u Srbiji poput ova dva je uglavnom nesređeno ili je renoviranje nekad davno samo započeto.

Sve je još daleko od onog nivoa koji bi mogao u nekoj ne tako dalekoj budućnosti da zadovolji turiste ne samo domaće, već i strane. Na nivou su jedino cene koje sasvim dobro pariraju evropskim. Ili su čak i „jače“.

Ponovo otkrivena Španija pre svega Kosta Brava i Ljoret de Mar sada postaju sve traženiji među srpskim turistima, a upravo je letovanje na ovim mestima cenovno jednako boravku u turistički još uvek nerazvijenim delovima naše zemlje. Grčka u ovoj raspodeli snaga nema konkurenciju jer je ubedljivo najjeftinija.

Letovanje na severu ove zemlje preuzelo je od Crne Gore epitet „paradajz turizma“, a desetak dana na Halkidikiju, može da se nađe za 170 do 180 evra u sezoni, a u septembru i za svega stotinak evra. Katerini, nedaleko od Soluna, posebno Paralija i Olimpik Bič odavno su budzašto, a već sada apartmani se izdaju za 100 do 140 evra za deset noćenja, sa prevozom.
Odnosno deset dana u Grčkoj dođe otprilike isto kao pet dana u Pirotu. I zato ne čudi što niko ne želi da se više posveti upoznavanju zemlje u kojoj živi.

Naravno, neke destinacije u Srbiji, poput popularnih banja Vrnjačke ili Sokobanje, da ne pominjemo Zlatibor i Kopaonik još su skuplje, a dnevni aranžman u proseku je od 35 ili 40 evra do čak 100 evra. Najveća prednost domaćeg turizma je što je sve blizu i što se lako i relativno jeftino stiže sopstvenim prevozom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: